U trendu

Dijana Vukomanović pozvala žene da bojkotuju izbore

Predsednica Foruma žena Narodne stranke i narodna poslanica Dijana Vukomanović pozvala je danas žene u Srbiji da budu svesne svoje političke moći i da kažu „dosta je “ i odbiju da glasaju na, kako je navela, „nedemokratskim izborima“.

„Pozivam žene Srbije da se ničega ne boje, da progovore i odlučo kažu ’ne’ i prekinu začarani krug moći vlasti i političara u Srbiji koji prećutno dozvoljavaju eksploataciju žena. Istorijsko iskustvo nas uči da ako na nedemokratskim izborima žene daju podršku nedemokratskoj vlasti, onda ih posle izbora čeka nastavak te ekploatacije na radnom mestu, nastavak diskriminacije i degradacije“, rekla je Dijana Vukomanović novinarima kod štanda Narodne stranke u centru Beograda.

Dijana Vukomanović je ženama čestitala 8. mart, Medjunarodni dan žena, ali i upitala da li u Srbiji postoje razlozi da žene slave 8. mart i da danas budu radosne.

„Kažu nam da bi trebalo da budemo radosne jer je na izbornim listama stranaka koje će učestvovati na izborima oko 40 odsto žena. Mislim da i ako bi bilo i 90 odsto žena na listama i da sve postanu poslanice, to ženama Srbije ne bi koristilo baš ništa, ako bi one glasale na zvonce“, rekla je Vukomanović.

Predsednica Foruma žena Narodne stranke je istakla da su žene danas u mnogim aspektima i gradjani drugog reda, jer rade „na crno“, prekovremeno i za niske plate, niže od njihovih kolega.

„Prošle godine ubijeno je 30 žena u porodičnom nasilju, a mnoge preko SMS-a sakupljaju novac za lečenje svoje dece, nezadovoljne su majke beba otetih iz porodilišta“, rekla je Dijana Vukomanović.

„Žene su danas na naslovnim stranama većine medija u Srbiji samo kada su obnažene i ponižene. To je neprihvatljivo stanje i mora da se promeni“, istakla je Dijana Vukomanović.

Narodna poslanica Narodne stranke rekla je žene čine većinu stanovništva u Srbiji, ali su one tiha većina i da bi zato trebalo da progovore i iskoriste svaku priliku da se pobune, upravo na način na koji se pobunila Marija Lukić iz Brusa.

„Njeno iskustvo je pokazalo da žene koje se bune protiv mobinga i zlostavljanja na poslu mogu da budu veliko ohrabrenje i drugim ženama“, navela je Vukomanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.