Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju: Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u …

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio je danas da Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne.

Kako je saopšteno, Petković je ocenio da bi ona kao izvestilac Evropskog parlamenta trebalo da tu instituciju izveštava o raznim političkim i društvenim devijacijama, o napadima na ljudska prava nealbanskog stanovništva, kriminalu, korupciji, glorifikovanju ratnih zločinaca i raznim drugim „neevropskim“ pojavama na Kosovu i Metohiji, ali ne da otežava sprovodjenje sporazuma postignutih upravo uz posredovanje EU.

„Priština je dužna da poštuje sporazume potpisane u Briselu, i da svoje pravne akte uskladi sa dogovorima o Zajednici srpskih opština, kako bi ona imala sve definisane nadležnosti“, kazao je on i dodao da ukoliko Fon Kramon smatra da je nepoštovanje dogovora evropsko i demokratsko ponašanje, to mnogo govori o njoj i o instituciji kojoj pripada.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjasnila se ranije danas protiv ideje o promeni kosovskog ustava radi primene sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom o čemu je u Beogradu govorio izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Fon Kramon protiv izmena Ustava Kosova

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, izjasnila se protiv ideje o promeni kosovskog ustava radi primene sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom o čemu je u Beogradu govorio pričao izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Lajčak je u Beogradu na konferenciji za medije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da „Ustav nije biblija“, te da će on morati da se menja.

Potom je pojasnio da su ustavne izmene u velikim procesima kao što je Briselski neophodne, te da se one odnose kako na Kosovo, tako i na Srbiju.

„Čak se i ja ne slažem sa poslednjim potezom Miroslava Lajčaka. Mislim da nas razgovor o promeni ustava Kosova ne vodi nikud“, poručila je fon Kramon u objavi na Tviteru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.