U trendu

DJB: Niko ko iskreno želi fer i poštene izbore ne želi bojkot

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da niko ko iskreno želi fer i poštene izbore ne želi bojkot jer on „predstavlja poslednju meru, kada sve ostalo ne daje nikakav rezultat“.

DJB je ocenio da bi pretnja bojkotom bila uspešna i da bi bili ostvareni uslove za fer i poštene izbore, mora biti ispunjen minimun uslova kao što su fer pristup medijima, „pre svega RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija“, sredjivanje biračkih spiskova, snimanje biračkih kutija tokom izbornog dana kao i neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora.

„Neograničen pristup izbornom materijalu je posebno važan. DJB je u više izbornih ciklusa uspeo da dobije samo nekoliko sati da pregleda sadržaj po nekoliko džakova, prekontroliše zapisnike sa biračkih mesta i izborne liste sa biračkih mesta sa potpisima birača koji su glasali. Pronašli smo da su glasali mrtvi, da su glasali ljudi koji nisu bili u zemlji, da sadržaj džakova ne odgovara zvaničnim rezultatima izbora“, navodi se u saopštenju DJB.

Kako se u saopštenju dodaje, da bi vlast ispunila ove uslove, neophodno je da ih cela opozicija, Savez za Srbiju, Pokret slobodnih gradjana i DJB, jasno istakne i na njima insistira pod pretnjom bojkotom.

„Razgovore o uspostavljanju fer izbornih uslova neophodno je prebaciti u nadležnu instituciju Srbije: Narodnu skupštinu. Predsednica Skupštine trebalo bi da sazove sastanak predstavnika svih relevantnih političkih organizacija u Srbiji, bez obzira da li su parlamentarne ili vanparlamentarne i bez medija, kako bi vlast i opozicija u zatvorenom sastanku u nadležnoj instituciji razgovarali o ispunjenju minimuma uslova za fer i slobodne izbore“, dodaje se u saopštenju.

Rezultati tih razgovora bi bili zakonska rešenja koje bi potom Skupština usvojila, kako su naveli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.