U trendu

DJB: Osam poslanika potpisalo zahtev za zakazivanje sednice Narodne skupštine

Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da je osam poslanika Skupštine Srbije, medju kojima je i lider tog pokreta Saša Radulović, potpisalo i predalo zahtev za zakazivanje sednice skupštine kako bi se „Srbija vratila u ustavni okvir“.

U saopštenju se navodi da se od predsednice parlamenta traži da „hitno i bez odlaganja zakaže sednicu Narodne skupštine kako bi ona potvrdila ili odbacila protivustavno donesenu odluku o proglašenju vanrednog stanja, i odluke o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava“.

Kako se navodi, ovaj zahtev su potpisali i poslanici Branka Stamenković, Vojin Biljić, Djordje Vukadinović, Miladin Ševarlić, Zoran Radojčić i Aleksandra Čabraja.

U saopštenju se navodi da je „osam narodnih poslanika koji su potpisali ovaj zahtev upozorilo predsednicu Narodne skupštine da je to njena ustavna obaveza koju bi morala ispuniti“.

U zahtevu za zakazivanje sednice Skupštine se navodi da, prema ustavnim odredbama „Narodna skupština odlučuje o ratu i miru proglašava ratno i vanredno stanje“, kao i da se „sastaje bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja“,  i da „ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja“.

U zahtevu se navodi i da „prema odredbama Ustava kada odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, ona treba da je potvrdi u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane“.

U saopštenju Pokreta Dosta je bilo se navodi da imajući u vidu da „odluku o proglašenju vanrednog stanja neustavno nije donela Narodna skupština“, i imajuću i u vidu da bilo kakve odluke Vlade ili ministarstva ne mogu da spreče najviše zakonodavno telo da zaseda „Srbija se trenutno nalazi van ustavnih okvira“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.