U trendu

DJB: Verica Barać zadužila Srbiju kao predvodnik borbe protiv korupcije

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je danas, povodom sedme godišnjice smrti nekadašnje predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, da je ona „svojim hrabrim delovanjem zadužila Srbiju, jer je bila predvodnik borbe protiv korupcije kada tim poslom niko nije imao smelosti da se bavi“.

Podsećajući da je bila na čelu Saveta za borbu protiv korupcije od 2003. do 2012. godine, DJB je naveo da je Verica Barać „ukazivala na visoku korupciju u državnom vrhu, naročito kada je reč o političkoj kontroli medija, koju je razotkrila u ‘Izveštaju o pritiscima i kontroli medija u Srbiji’ 2011. godine“.

„Verica Barać ukazivala je i na to da nezavisne institucije ne funkcionišu ili su pod kontrolom vlasti, da nema nikakve kontrole trošenja budžetskog novca, kao i da kontrola medija uništava demokratske procedure. Apelovala je da Agencija za borbu protiv korupcije konačno uspostavi neophodne procedure za kontrolu finansiranja stranaka i njihovih političkih kampanja“, piše u saopštenju.

Navodi se i da je kritikovala „katastrofalno lošu reformu pravosudja tadašnje vlasti koja je u jednom danu bez posla ostavila 840 sudija bez ikakvog prava na žalbu“.

„Verica Barać istraživala je i slučajeve 24 sporne privatizacije u Srbiji, koje nažalost, ni sedam godina nakon njene smrti, uprkos svim prikupljenim dokazima, još uvek nisu dobile svoj sudski epilog. Svojim hrabrim delovanjem zadužila je Srbiju, jer je bila predvodnik borbe protiv korupcije kada tim poslom niko nije imao smelosti da se bavi“, naveo je DJB.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.