U trendu

Djilas: Izgradnja spalionice u Vinči najveća pljačka u istoriji Srbije

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je danas da je izgradnja spalionice u Vinči „najveća pljačka u istoriji Srbije“, kao i da je od Beogradjana „ukradeno 1,8 milijardi evra“.

„Direktan trošak spalionice je 1.148.000.000 evra. Ako na tu cenu dodamo obavezu da plaćamo svaku tonu spaljenog smeća kao i otkup struje po duplo višim cenama od tržišnih, dolazimo do ukupnog troška od dve milijarde evra. To će Beogradjani plaćati narednih 30 godina“, naveo je Djilas u pisanoj izjavi.

On je naveo da umesto toga može, kao što je predloženo, da se napravi spalionica uz ulaganje 179 miliona evra, pri čemu bi struja koja se proizvodi ostala vlasništvo grada, a sve bi se finansiralo kreditom EIB ili EBRD sa rokom otplate od 30 godina.

„Sve sa kamatom, taj projekat bi koštao 200 miliona evra. Razlika u ceni izmedju ova dva projekta je 1,8 milijardi evra. Toliko je ukradeno od Beogradjana. Reč je o najvećoj pljački u modernoj istoriji Srbije u koju je umešana i francuska kompanija SUEZ“, rekao je Djilas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.