U trendu

Djilas: Najavljeno povećanje plata neće značiti nikakav konkretan pomak u životu ljudi(VIDEO)

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je danas da najavljeno povećanje plata u javnom sektoru neće značiti nikakav konkretni pomak u životu gradjana i da je stvarno zaduženje Srbije u ovom trenutku oko 50 milijardi evra, što je skoro duplo više od zvaničnih podataka države.

„To povećanje je simbolično od nekoliko procenata, služi da se vlast slika i hvali, a pitajte ministra finansija Sinišu Malog odakle taj novac“, rekao je Djilas na konferenciji za novinare komentarišući izjavu Malog da je dobijeno zeleno svetlo Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) za povećanje plata u javnom sektoru i penzija, i odakle novac za to.

On je naveo da je MMF-u važna finansijska stabilnost, a razvoj ih manje zanima, mada bi to trebalo da bude primarno.

„Svi prethodni vladari zadužili su Srbiju za 15 milijardi evra, a ova vlast za poslednjih sedam godina za još 12 miljardi“, rekao je Djilas, navodeći da je pitanje na šta je to sve utrošeno.

Djilas je rekao i da je zvanični dug Srbije 27 milijardi evra, a zapravo 50,4 milijarde, jer, kako je naveo, tu moraju da se uračunaju još iznosi iz zaduženja kroz razne medjunarodne ugovore, sporazume, javno date garancije Srbije.

Prema njegovim rečima, to može da nekome ko nije upućen zvuči neverovatno, ali je, naveo je, istina da je svaki gradjanin na taj način zadužen sa više od 5.000 evra duga koji će morati da se vraća, dodajući da je neophodno da sadašnja vlast što pre ode kako bi se sprečila da dalje zadužuje Srbiju.

„Ne živimo u zlatnom dobu, kako vlast govori, i taj njihov ekonomski rast niko od gradjana ne vidi, već se uzimaju krediti koji će morati da se vraćaju“, naglasio je Djilas.

Govoreći o stranim direktnim investicijama, on je naveo da podaci ukazuju da ih je, „mada će to verovatno sve iznenaditi“, iz Holandije, a ne iz Nemačke, Kine, Rusije.

Kako je naveo, tamo je poreska politika slična of šor zoni i to je legalno, ali je upitao da li neko zna neku holandsku fabriku u Srbiji.

„Ubedjen sam da je deo tog novac koji je stigao zapravo novac iznet iz ove zemlje, kroz korupciju i druge mahinacije“, rekao je Djilas.

Prema njegovim rečima, vlast se hvali visinom stranih direktnih investicija, ali je onda čudno što je industrijska proizvodnja u padu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.