U trendu

Djilas: Večeras protest protiv svega lošeg u društvu

Jedan od lidera i osnivača Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Djilas izjavio je da protestni skup koji će večeras u 18.00 biti organizovan na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu neće biti politički, već miran, gradjanski protest protiv nasilja i svega lošeg u društvu.

On je za list Blic rekao da gradjansku, a ne političku dimenziju skupa dokazuju govornici – košarkaški trener Duško Vujošević i glumci Mirjana Karanović i Branislav Trifunović.

Djilas je dodao i da neki članovi SzS ne dele stavove najavljenih govornika, što pokazuje da nije bilo političke organizacije protesta i da ni SzS u tome nije učestvovao.

„Ovo je skup protiv svega što je loše u ovom društvu, a što na kraju svoju kulminaciju doživljava u tome da se prebijaju politički protivnici, da sljudi ubijaju po kafićima, da se džipovi dižu u vazduh, da se svi osećamo nebezbedno jer smo izloženi fizičkom i verbalnom nasilju“, rekao je Djilas.
Djilas je rekao da opozicija ne planira da protesti postanu običaj ili strategija delovanja, ali da u Srbiji vlada ogromno nasilje i strah.

„U ovom trenutku izgleda kao da je mafija jača od države. Mafija je pobedila. Ko može da bude protiv osude kriminala i nasilja“, upitao je Djilas i dodao da očekuje da će se protestu pridružiti više hiljada gradjana.
On je dodao da deo odgovornosti za atmosferu u društvu snosi i opozicija, ali je dodao da „nesrazmerno veću količinu mržnje širi vlast“.

Ocenivši da će sledeće godine biti održani izbori, iako nije izborna godina, Djilas je rekao da u SzS planiraju da za njih do tada „sazna više od 20 odsto gradjana“.

On je najavio da će u decembru organizovati inicijativni odbor za osnivanje stranke, nakon čega će početi s prikupljanjem potpisa, a da će ona biti formirana najverovatnije u februaru.

„Ona će postati osnivač SzS, biće stranka koja će se zalagati za svih 30 tačaka predstavljenih u programu SzS. To će biti levičarska stranka. Neće biti moguće da onaj ko je aktivan član neke od stranaka iz Saveza predje u nju, da one ne bi bile oštećene na taj način“, rekao je Djilas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar