U trendu

Djordjević: Novac za Hram Svetog Save ne daje Vučić, već narod

Predsednik pokreta „Oslobodjenje“ Mladjan Djordjević kazao je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije dao svoj novac za radove na Hramu Svetog Save u Beogradu, već novac poreskih obveznika, zbog čega je pozvao njegovog generalnog sekretara Nikolu Selakovića da „ne obmanjuje javnost radi dobijanja jeftinih dnevno-političkih poena“.

Selaković je prethodno za TV Prva naveo da će Hram Svetog Save biti „otvoren za javnost u decembru“.

„Selaković je nasuprot svim pravoslavnim predanjima i kanonima najavio da će u decembru biti ‘otvaranje Hrama Svetog Save’ i pored toga što je Hram već decenijama unazad otvoren“, rekao je Djordjević u pisanoj izjavi i dodao da je po završetku radova na objektu „jedino moguće uraditi osvećenje Hrama na Vračaru“.

Djordjević ocenjuje i da Selaković „misli da je Hram Svetog Save objekat poput Lidla koji treba da bude otvoren, a svečanu vrpcu za njegovo otvaranje treba da preseče Aleksandar Vučić“, jer je predsednik, po rečima Selakovića, dao 43 miliona evra za završetak radova.

„Selaković bi trebalo da zna da Aleksandar Vučić ne daje svoj novac, nego ga daju gradjani Srbije koji imaju pravo da znaju gde je završio svaki njihov dinar iz budžeta. Stoga su Selakovićeve izjave u svakom smislu lažne i koriste se u jeftine dnevno-političke svrhe“, naveo je Djordjević.

On takodje ocenjuje i da se donacijama za završetak radova na Hramu kupuje i podrška i ćutanje Patrijarha Irineja za izdaju Kosova, koje se, kako navodi, briselskim sporazumom de fakto, a vašingtonskim i de jure priznaje kao nezavisna država.

Prema njegovim rečima, Selaković se svojim nastupom „pohvalio da Vučić u poslovima vezanim za izgradnju Hrama Svetog Save svesno i brutalno krši Ustav Srbije“.

„Da je Srbija pravna država, kao što nije, o finansijskoj podršci države u poslovima izgradnje hrama Svetog Save ne bi odlučivao predsednik Republike i njegov generalni sekretar, već Vlada i Uprava za odnose sa crkvama i verskim zajednicama“, rekao je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.