U trendu

Djordjević (Oslobodjenje): Vučić da se izjasni o novom non-pejperu

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se izjasni o novom „non-pejperu“ u vezi statusa Kosova, koji poslednjih dana cirkuliše u diplomatskim krugovima, ali i u regionalnim i evropskim medijima, a dijametralno je suprotan „od prethodnih sličnih predloga“.

Djordjević u pisanoj izjavi navodi da mu se čini „da su ovaj papir pisale sile koje poštuju medjunarodno pravo“, kao i da najnoviji non-pejper „nudi više nego što se režim Aleksandra Vučića ikada usudio da zatraži na pregovorima“.

Djordjević podseća da se tim dokumentom „predvidja ostanak Kosova u Srbiji u narednih 99 godina, uz širok nivo autonomije koji uključuje i posebne simbole, ali i carinsku i ekonomsku uniju dve teritorije, a predvidja se i povratak 999 pripadnika srpskih snaga bezbednosti u pokrajinu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“.

„Vučić već devet godina ciljno minira i zanemaruje rezoluciju 1244, te pregovara na ličnom nivou, kao trgovački putnik koji rasprodaje Kosovo i Metohiju u zamenu za sopstveni opstanak na vlasti“, rekao je Djordjević, navodeći da upravo zbog toga „zapad podržava ovaj režim na vlasti“.

On je naveo da je „od 2012. do danas, aktuelna vlast potpisala 48 sporazuma sa Prištinom i ustupala deo po deo suvereniteta Srbije, a da zauzvrat nisu dobili ništa, osim garancija za svoju vladavinu“, i pozvao je predsednika Srbije da se izjasni o najnovijem non-pejperu.

„Moja procena je da Vučić neće smeti da podrži ta rešenja jer je svojim zapadnim sponzorima obećao da će isporučiti Kosovo i sada ne sme da im se zameri“, rekao je Djordjević.

On je naveo i da je premijerka Srbije Ana Brnabić „pre nekoliko dana izjavila da je Prespanski sporazum izmedju Grčke i Makedonije prihvatljiv model za buduće uredjenje odnosa Srbije i takozvanog Kosova“, dodajući da su „Prespanski sporazum potpisale dve suverene države, a na osnovu njega je Makedonija morala da menja svoj ustav“.

Djordjević je dodao da bi poslednji „non pejper“, ukoliko bi bio usvojen, „trajno sačuvao mir na Balkanu“, ali da je vrlo skeptičan da će do toga doći jer „ovakva rešenja podrivaju dogovor mafija koje i srpski i albanski narod drže kao taoce sukoba“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.