U trendu

Djurić: Srbi će napustiti sve prištinske institucije ukoliko budu tretiran kao gradjani …

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić rekao je danas nakon razgovora predstavnicima Srpske liste sa Kosova i Metohije da Srbi neće učestvovati ni u kakvim koalicijama ukoliko ih neko tretira kao gradjane drugog reda.

Djurić je rekao i da će oni, ako se po formiranju nove Vlade Kosova pojačaju pritisci na njih, „uzvratiti mirnim i nenasilnim otporom“ tako što će „svi napustiti sve privremene kosovske institucije u kojima sada rade“.

Djurić je na konferenciji za novinare rekao da je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koje je dobilo najviše glasova na parlamentarnim izborima, „vuk u jagnjećoj koži“, i da njegov politički program može da se pokaže pogubnijim po srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji, od programa njegovih prethodnika.

On je rekao da je na sastanku s predstavnicima Srpske liste usvojeno pet zaključaka o delovanju ukoliko politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji koji su na izborima osvojili 96 odsto glasova srpskih birača na parlamentarnim izorima koji su održani 6.oktobra „ne dobiju ono što im po tamošnjim zakonima i po Ustavu Kosova pripada“.

„U slučaju novih pritisaka na privremene institucije, škole, zdravstvo, slobodu kretanja, nepriznavanje dokumenata, svi Srbi u srpskim sredinama na Kosovu napustiće solidarno sve prištinske institucije. Drugi zaključak je da se jača pritisak na Srbe, kroz najavu zabrane za srpska vozila, nepriznavanja isprava, da bi se preko njihovih ledja izvršio pritisak na Srbiju da prizna (nezavisnost) Kosova“, izjavio je Djurić i dodao da je prošlo 2.391 dana od kada je trebala da bude formirana Zajednica srpskih opština, do čega nije došlo.

Djurić je rekao i da je jedan od zaključaka da će kao uslov za učešće u radu prištinskih institucija da pre svega mandatar za sastav kosovske Vlade ispoštuje Ustav i zakone koji važe u južnoj srpskoj pokrajini.

„Moraće da otvore na stotine radnih vesta u kosovskim institucijama, u termoelektranama Kosovo A, Kosovo B, u raznim drugim sistemima gde do sada Srbi nisu bili zastupljeni“, rekao je Djurić i dodao da postoje zakonske garancije da Srbi moraju da čine sedam odsto zaposlenih u svim kosovskim institucijama, kao i u javnom sektoru, što sada nije slučaj.

On je dodao i da će „sve institucije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nastaviti da sprovode politiku (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i da će nastaviti čišćenje u svojim redovima“.

„Videćemo ko je i kako vršio svoje dužnosti. U narednom periodu će biti smena direktora različitih organa, podrška koju imaju od Republike Srbije ne daje nikom pravo da sedi skrštenih ruku“, rekao je Djurić.

Djurić je za mandatara kosovske Vlade Aljbina Kurtija rekao da je on izrekao „notornu laž“ kada je rekao da ni sami Srbi nisu zainteresovani za formiranje Zajednice srpskih opština, navodeći da je sa zahtevom za formiranje ZSO bio održan miting u severnoj Kosovskoj Mitrovici ali i da su se odbornici Srpske liste tim povodom obratili Ustavnom sudu Kosova.

„To nije put u budućnost, treba da se okrenemo budućnosti. Srpska lista neće ući u Vladu koja ih ne tretira kao ravnopravne gradjane i neće praviti bilo kakve koalicione sporazume osim ako ne dodje do zaokreta od 180 stepeni“, rekao je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.