U trendu

Djurić: Ulaganje u obrazovanje na Kosovu kamen temeljac za ostanak u pokrajinu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je danas da ulaganje u obrazovanje na Kosovu predstavlja kamen temeljac za ostanak Srba u toj pokrajini. 

„Zato nama na Kosovu i Metohiji ulaganje u obrazovanje, u decu, predstavlja kamen temeljac i zalog da ostanemo na prostoru gde je i samo naše postojanje izloženo želji mnogih da nas ovde ne bude“, rekao je Djurić prilikom posete učenicima Poljoprivredne škole iz Prištine, sa privremenim sedištem u Lešku. 

On je učenike te škole podsetio na Njegoševe stihove da „dje je zrno klicu zametnulo, onde treba plodom da počiva“ i dodao da se u toj školi „sadi seme srpske prosvete i srpskog obrazovanja na Kosovu i Metohiji“.

„Vlada Srbije je dovršila školu, jer to nije uradjeno u prethodnih 11 godin. Svaki dinar uložen u prosvetu i obrazovanje je dinar uložen u opstanak našeg naroda na Kosovu“, rekao je Djurić i obećao da će u narednom periodu ti napori biti udvostručeni.

On je učenicima i njihovim profesorima poželeo da uspešno stiču znanja i nove veštine i da to primene na Kosovu i Metohiju.

Poljoprivredna škola Priština-Lešak najstarija je stručna škola na teritoriji Kosova i Metohije koja je počela da radi 1946. godine. Kraće vreme, tokom 1999. i 2000. godine, bila je privremeno izmeštena u Aleksandrovac, da bi od školske 2000/01. do 2016/17. godine radila u prostorijama Osnovne škole „Stana Bačanin“ u Lešku.

Izgradnja objekta nove školske zgrade počela je 2003. godine. Više od deset godina kasnije izgradnja je nastavljena, a investicijom Vlade Srbije u ukupnom iznosu od oko devet miliona dinara, prošle godine radovi su završeni i objekat stavljen u funkciju.

U novi objekat, ukupne površine oko 2.500 metara kvadratnih, škola je preseljena početkom tekuće školske godine. 

Za nastavu se koristi šest učionica, tri kabineta, dve laboratorije, pripremne prostorije, biblioteka, kao i nastavnička zbornica i upravni deo za 46 zaposlenih. 

Poljoprivrednu školu Priština-Lešak pohadja 120 učenika. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.