U trendu

Do kraja meseca ili početkom marta još 2 poglavlja

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović veruje da će Srbija krajem ovog meseca ili početkom marta otvoriti bar dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Poglavlje 26 (obrazovanje i kultura) trebalo da bude otvoreno u decembru, ali se zbog poznatih, nepotrebnih, razloga to se tada nije desilo tako da će ovo poglavlje biti otvoreno sada, podsetila je ona za „Politiku.“

Srbija je, kaže Joksimovićeva, tehnički u potpunosti spremna za otvaranje još dva poglavja – 20 (preduzetništvio i industrijska politika) i 29 (carinska unija), pregovaračke pozicije su uveliko na radnim telima EU, neke države su već dale svoju saglasnost ali da ćemo videti šta će se dogoditi.

„Naravno neke članice EU reći će nam da žele da čuju ocenu napretka u sprovođenju Briselskog sporazuma. I to tako i piše u pregovaračkom okviru za Srbiju. Ali, ako bi to značilo da – ako neko u EU proceni da nema dovoljnog napretka, da će biti ignorisano sve što je Srbija uradila u reformama i usvajnju standarda po ostalim poglavlijima onda mislim da je takav rigidan i nefleksibilan stav neodrživ i kontraproduktivan“, kaže ona.

Za nas je, prema njenim rečima, kvalitet reformi najvažniji.

Osvrćući se na nedavnu posetu Švedskoj, ona kaže da je to zemlja čiji se glas u EU čuje i uvažava, da se iskreno i argumentovano zalaže za održavanja politike proširenja.

„To je za nas kao ozbiljnog kandidata posebno značajno u trenutku kada politika proširenja nije popularna tema u brojnim državama EU“, navodi i dodaje da je izuzetno dragoceno principijelno njeno protivljenje praksi unošenja bilateralnih pitanja u tok pregovaračkog procesa.

Na pitanje koji bi još članicu EU izdvojila zbog pomoći integraciji Srbije ona navodi da Srbija ima otvorenu i snažnu podršku Mađara, Austrije, sa Nemačkom ima otvoren i fer odnos, a pozitivno su nastrojene i Francuska i Italija, zemlje Višegradske grupe.

„Naglasila bih da nam je podrška Španije izuzetno važna, posebno zbog njihovog principijelnog stata o KIM, rekla je ona, podsetivši da zbog izborne godine u Nemackoj, Holandiji i Francuskoj ne veruje da će proširenje biti u središtu pažnje.

Komentarišući to što su pre deset godina okolnosti u samoj EUniji bile drugačije po pitanju proširenja ona kaže:

„Važno je da radimo i ne pokazujemo frustraciju jer ja mislim da je Srbija odličan kandidat koji sutra ima šta i da unese u EU.“

Na konstataciju da sve ankete od 2000. godine koje organizuje Kancelarija za EU integraciju pokazuju da građani misle da su im najveći donatori Rusija, EU, Kina dok je u stvarnosti drugačije, ona ukazuje na nedovoljno poznavanje činjenica.

Ona podseća da je EU najveći donator Srbije i da je Nemačka najveći bilateralni donator koja je za prethodnih 15 godina dala preko 1,5 milijardi evra kao bespovratna sredstva u raznim projektima.

„Politička podrška nam je važna i dobri odnosi sa ovim zemljama ali građani treba da znaju istinu o tome ko nam je finansijski najviše pomogao u reformama i odakle su najveće investicije koje zapošljavaju hiljade ljudi u Srbiji, rekla je Joksimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.