U trendu

Dojče vele: EU ima strategiju za Indopacifik, a nema za Balkan

Tekuće ratne igre u Srbiji i na Kosovu nisu neposredna opasnost po mir, ali to može da se promeni ukoliko Evropa uskoro ne izadje sa smislenom strategijom za Balkan, piše švajcarski list Noje cirher cajtung (Neue Zuercher Zeitung), prenosi danas Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

U tekstu Andreasa Ernsta, jednog od najboljih poznavalaca Balkana medju zapadnim novinarima, navodi se da je istinski razlog konfrontacije na Jarinju i Brnjaku to što Evropska unija (EU) ne zna kako da se postavi prema regionu.

„Spirala eskalacije je pokrenuta i srpski predsednik Aleksandar Vučić je dalje zateže. Uz veliku medijsku buku prebacio je tenkove na jug i naložio da vojni avioni zagrme tik uz kosovski vazdušni prostor. Njegov ministar odbrane je u pratnji ruskog ambasadora posetio trupe na južnoj granici, koja je za Srbiju tek administrativna linija“, piše Noje cirher cajtung.

„Ipak, to nije marš za vraćanje Kosova. Vučić je izgradio scensku pretnju kako bi domaćoj publici pokazao da ne može za nos da ga vuče odbegla pokrajina. Niti njeni zapadni zaštitnici. Njegovom rivalu, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju (Albin), stalo je da demonstrira suverenitet Kosova koji Srbija poriče. U to ime, njemu ne smeta što još više udaljava kosovske Srbe od nevoljene države (Kosova)“, navodi list.

U tekstu se navodi da ova proračunata, ali opasna eskalacija dolazi jer su pregovori pod patronatom EU zapali u ćorsokak.

„EU je zakazala kao pregovarač jer ne insistira na sprovodjenju sporazuma. Još 2013. su se Kosovo i Srbija saglasili da se kosovski Srbi integrišu u administrativni sistem zemlje. Zauzvrat je opštine u kojima dominiraju Srbi trebalo da naprave zajednicu sa delimičnom autonomijom. Ali, za Kurtijevu vladu je zajednica opština tabu, a integracija Srba je zastala na pola puta. Briselu ništa bolje ne pada na pamet nego da kaže kako sporazum i dalje važi“, piše ciriški list.

EU nije u stanju da iznudi sprovodjenje sporazuma jer ne zna šta bi sa ovim regionom, dodaje se u tekstu.

„Ona nema štap i šargarepu. Strateška vizija da se Zapadni Balkan primi u uniju izbledela je do neprepoznatljivosti. Alternativa nije na vidiku. Zapadni Balkan se prepušta sebi“, dodaje se.

„Kad gospodja (Ursula) Fon der Lajen u sredu bude letela u pravcu Beograda, uz malo sreće baciće pogled na ratne igre na kosovskoj granici. Možda joj tada sine da vodi Evropsku komisiju koja ima geopolitičke pretenzije. Brisel čak ima strategiju za Indopacifički region“, završava Ernst uz dozu cinizma.

U sličnom tonu piše Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung), koji navodi da se nestanak briselskog uticaja u regionu primećuje već godinama.

„To i ovih dana postaje jasno. Ni u Beogradu ni u Prištini se ne uzimaju preozbiljno evropska upozorenja da treba nastaviti dijalog. Takozvanu perspektivu ulaska u EU za Zapadni Balkan, nekada centralni briselski instrument za uticaj u regionu, kao papagaji pominju diplomatski udarnici iz zapadne Evrope, ali ona postoji samo na papiru, i to sve strane znaju“, piše nemački list.

Berlinski Tagesšpigel (Der Tagesspiegel) piše o eskalaciji „bizarne svadje“ o registarskim oznakama. U tekstu se navodi ocena analitičara da Kurtijevi oštri potezi imaju veze sa kosovskim lokalnim izborima u oktobru.

„Čuje se da premijer Kurti pokušava da tvrdim gardom prema Beogradu ispolira svoj skromni bilans…I u Srbiji su na proleće parlamentarni i predsednički izbori. Zato predsednik Vučić ne propušta priliku da se postavi kao sveprisutni zaštitnik svih Srba“, dodaje Tagesšpigel.

Toj oceni se pridružuje i komentator onlajn-izdanja nedeljnika Cajt. Naslov tog komentara je „Varnice nad buretom baruta“.

Tabloid Bild je preneo reči jednog portparola nemačkog Bundesvera da je „stanje na severnoj kosovsko-srpskoj granici napeto i da ima latentni potencijal za eskalaciju“.

Portparol nemačke vojske je dodao da se „pomno prati“ situacija i da je NATO pojačao patrole, navodi Dojče vele.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)