U trendu

Dojče vele: Sad Vučić mora da odluči – Brisel ili Moskva

 Prvo pitanje za novog-starog predsednika Srbije Aleksandra Vučića glasi da li stvarno želi da vodi zemlju u Evropsku uniju (EU) jer rat u Ukrajini donosi Beogradu berićetnu ponudu Brisela, piše danas Dojče vele (DW) u komentaru povodom izbora u Srbiji.

Pod naslovom „Brisel ili Moskva? Sad Vučić mora da odluči“ urednik Bosansko-hrvatsko-srpske redakcije DW Folker Vagener piše da Vučić, proklinjani stabilokrata koji tlači medije, deli radna mesta po partijskoj knjižici i kontroliše policiju, tajnu službu i pravosuđe, nikako nije dobio izbore nacionalističkim patosom, već naprotiv.

Vučićeva politika je slobodna od ideologije. Njegova SNS je ‘catch all’ (sveobuhvatan) pokret, koji natkriljuje sve i svakog. Opoziciju je pretvorio u patuljke i marginalizovao ekstremne nacionaliste – barem do ovih izbora, kada neki od njih slave povratak u parlament. Program SNS se zove Vučić, jedina ideologija je moć. Ali, naglašava autor, sada mora da odluči: Brisel ili Moskva.

Vagener piše da je bliskost Beograda Moskvi, često opisivana kao „patološka ljubav“, zbog rata u Ukrajini sada na teškom ispitu.

Od Rusa, takoreći najboljih prijatelja, gas stiže po prijateljskoj ceni, ali Beograd istovremeno već 15 godina prima alimentaciju iz Brisela – do sada tri milijarde evra. O ulaznici u EU se pregovara već osam godina, zavodljivo sporo, navodi autor i dodaje da baš na tom mestu stiže vetar u leđa za malodušne pristupne pregovore jer je rat u Ukrajini je svašta izvrnuo naglavačke.

Brisel je godinama kao mazga ponavljao zahteve u pravcu zemalja Zapadnog Balkana, a sada je širom otvorio vrata EU. Najednom se više ne radi o pravnoj državi, slobodnim medijima i borbi protiv korupcije. Sada balkanske zemlje – posebno Srbiju – valja zaštititi od Putinovih apetita, navodi autor.

Ali, naglašava, prvo Beograd mora da se odluči.

Slovenski prijatelji su Beogradu dragi i dragoceni. Pravoslavna braća dugo blokiraju prijem Kosova u UN. Beograd se još ne odriče takozvane kolevke srpstva, iako je ova faktički odavno nezavisna, što prihvata polovina država sveta.

Nije čudo, dakle, da Vučić samo stidljivo podržava rezolucije UN protiv Moskve. Sankcije je odbio, ali, ukazuje Vagener, tada su važila pravila predizborne borbe u Srbiji. Sad su glasovi prebrojani, moćnik Vučić je požnjeo podršku.

Od sada je jedino pitanje šta će sa tom podrškom? Ruski napad na Ukrajinu otvorio je Beogradu diskontnu ponudu iz Brisela. To je istorijska šansa. Srbija treba da bude evropska i evropejska. To bi bilo dobro za ceo region, zaključuje DW u komentaru o izborima u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar