U trendu

Dragan Kolundžija: Neprihvatljivo je da u specijalne jedinice može da ide sa osnovnom školom

General-major u penziji Dragan Kolundžija izjavio je da „nije mogao da veruje“ da na konkurs za specijalne jedinice, koji je nedavno raspisan, mogu da se prijave i kandidati sa završenom osnovnom školom, navodeći da je to, za njega, „u 21. veku neprihvatljivo“.

„Ministar reče da to važi za pojedine dužnosti, ali mislim da ne treba da važi ni za njih. Ti ljudi treba da ovladaju vrlo složenom tehnikom, da poznaju bar jedan međunarodni jezik, da budu informatički pismeni, a onaj ko je završio samo osnovnu školu mi je neprihvatjiv u specijalnim jedinicama“, rekao je u intervjuu za nedeljnik NIN Kolundžija, koji je nekadašnji načelnik Uprave za operativne poslove.

Kako je naveo, „ranije smo s onim vojnicima po ugovoru u Vojsci Srbije, a za koje se ispostavilo da su imali falsifikovane diplome, raskidali radni odnos“.

„Rečeno je do 5.000 specijalaca. Neka bude i 3.000 na kraju, ali neka to budu dostojni stroja pripadnika Kobri, 63. padobranske i 72. brigade za specijlne jedinice“, ukazao je Kolundžija, napominjući da su pripadnici tih jedinica elita.

Kolundžija je rekao da je protiv uvođenja obavezno vojnog roka „u ovim okolnostima“.

„Pokrenuti proces profesionalizacije Vojske Srbije, nije dovršen, a vraćanje obaveznog vojnog roka bi bilo skakanje iz koncepta u koncept“, rekao je Kolundžija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar