U trendu

Dragojlović: Evroposlanici veoma zainteresovani za položaj civilnog društva i novinara

Evropski poslanici koji treba da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji posebno su zainteresovani za položaj civilnog društva i nezavisnih novinara u zemljii, za uspešnost povlačenja novca iz IPA, ali i atmosferu u društvu i očekivanja od nove vlade, rekla je danas koordinatorka Nacionalnog konventa o EU (NKEU) Nataša Dragojlović.

Dragojlović je posle sastanka sa Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju rekla za Euraktiv Srbija i Betu da je sastanak sa poslanicima EP bio konsultativnog karaktera i pripremni sastanak uoči posete Srbiji Delegacije EP.

Onlajn sastanak je sazvala i vodila predsedavajuća Delegacije EP za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon.

Dragojlović je u ime Nacionalnog konventa prenela stavove Radne grupe NKEU koja prati političke kriterijume u procesu evrointegracija Srbije, kao i preporuke koje su nakon završetka izbora i vanrednog stanja uputili vladi Srbije.

Kako je rekla, to je bila prilika i da prenese iskustvo iz dijaloga sa vladom koji kroz Konvent funkcioniše od 2006. godine.

„Naše je iskustvo takvo da odgovorno tvrdimo da je dijalog moguć, ukoliko se vodi po odredjenim pravilima, u okviru institucija i uz pomoć EU i njenih organa“, rekla je Dragojlović.

Prema njenim rečima, Konvent snažno podržava napore EU da održi i ubrza dijalog sa Prištinom, ali i medjustranački dijalog u Srbiji, i sa svoje strane može da pomogne i ekspertizom i iskustvom u dijalogu sa vladom.

„Za rezultate nakon dijaloga potrebno je, medjutim, da se obezbedi sinergija izmedju civilnog društva i EU u kontinuiranom zalaganju za principe demokratije u Srbiji, ali i čitavom regionu, kao i da vladajuća partija pokaže mnogo viši stepen političke volje da ono što se na dijalogu dogovori pravovremeno i ispuni“, istakla je Dragojlović.

Kako je rekla, evropski poslanici su naročito bili zainteresovani za položaj civilnog društva i nezavisnih novinara u Srbiji.

Takodje ih je interesovala uspešnost u povlačenju sredstava iz EU pristupnih fondova, ali i ukupna atmosfera u društvu posle izbora, kao i očekivanja od nove vlade, čiji je mandat već oročen na manje od godinu i po dana, rekla je koordinatorka NKEU.

Kako je dodala, predstavnici civilog društva su izrazili nadu da će konsultacije EP sa civilnim društvom postati redovna praksa kako bi se Srbija zajedničkim naporima približila evropskim vrednostima i standardima.

Dragojlović je rekla i da je Konvent najveća platforma civilnog društva i jedini uspešan kanal komunikacije sa vladom o svim aspektima evrointegracija dodajući da je veoma važno da vlada više koristi ekspertizu NKEU, kako je sugerisano i u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

„Verujem da na isti način to može da koristi i Evropski parlament, kada je reč o Konventovoj ekspertizi u pogledu političkih kriterijuma (za članstvo u EU)“, rekla je Dragojlović.

U onlajn raspravi su učestvovali i ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović, zamenik šefa jedinice Evropske komisije za Srbiju Kristos Markidis i šefica odseka za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Elze Fenet.

Pored koordinatorke NKEU, o ishodu parlamentarnih izbora i budućnosti demokratije u Srbiji govorio je i programski direktor CRTA Raša Nedeljkov.

Medju poslanicma koji su u Srbiji poznati na sastanku su bili i Dejvid Mekalister, Vladimir Bilčik, Franc Bogovič, Andor Deli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar