najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Drašković: SPO putokaz za evropsku Srbiju

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković pozvao je danas članove i simpatizere SPO-a da nastave borbu za ostvarenje ciljeva te stranke, rekavši – „bićemo daleko od slobodne i evropske Srbije“ sve dok je zemlja „žrtva i talac nerazvlašćenih, svemoćnih i svuda prisutnih komunističkih službi bezbednosti“.

„Bez moralnog i duhovnog preporoda, ne može biti ni demokratskog, ni ekonomskog, ni biološkog ozdravljenja naše nacije. U rukama službi bezbednosti ključevi su nazadluka i ropstva. Ta neman mora biti razvlašćena i demontirana“, rekao je Drašković na sedmom Saboru SPO-a u Kragujevcu.

Saborom je obeleženo i 25 godina delovanja SPO-a, a tim povodom Drašković je rekao da je SPO pre četvrt veka, kada su ga podržavale stotine hiljada, bio „put Srbije ka Zapadu“, a da danas „nema ondašnju snagu“, ali da je – putokaz.

Uz ocenu da su „Službe svu državu pretvorile u rijaliti šou“, Drašković je rekao da se „nacija ubija i moralno i mentalno“ i da je „na sve strane prostakluk i kaljuga“.

„Tajni dosijei, i dalje zapečaćeni, najskuplja su roba u tom blatu. Službe svakog ucenjuju, spletkare, proizvode državne udare, optužuju, sude, blokiraju istrage o svojim zlodelima“, rekao je lider SPO.

Drašković, nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je i da je predstojeće otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU „veliki uspeh“, ali da je konačni cilj daleko, kao i da su domaći otpori i „saplitanja jači nego ikada“.

„Blokada evropeizacije Srbije vrhunski je i zajednički cilj moćne mreže službi bezbednosti, antizapadne nacionalne elite, srpske crkve, tabloida i skoro svih medija u državi“, rekao je lider SPO.

Prema njegovim rečima, u opasnosti je Briselski sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i da Srbi na Kosovu „sada žanju gorke plodove beogradskog antialbanskog patriotizma koji se, uz spominjanje rata i sa mnogo neodmerenih i opasnih reči, ispoljio u kampanji protivljenja prijemu Kosova u Unesko“.

„SPO tu kampanju nije podržao. Ona je bila lišena i logike i cilja. Danas Srbija ne može da štiti svoju baštinu na Kosovu, a tražila je da naše crkve i manastire ne mogu štititi ni kosovske vlasti. Tražili smo da nam baštinu na Kosovu ne štiti niko. Vodili smo državnu kampanju u korist svoje štete i, pri tom, navukli bes Albanaca, a žrtve albanskih ekstremista mogu biti samo kosovski Srbi i Briselski sporazum, magistrala Srbije ka EU“, rekao je Drašković.

On je rekao da SPO nije podržao ni molbu Srbije da Rusija, svojim vetom u Savetu bezbednosti UN, spreči usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i dodao da ruskim vetom nije zaštićen srpski narod od genocidne stigme, već su zaštićeni počinioci masakra sa imenom i prezimenom.

„Ne podržavamo ni izjavu šefa države da je, nama u Srbiji, Rusija majka. Nama je Srbija i temelj i krov. Sa majkom u Sibiru nikad nećemo stići u Evropu, niti će Evropa doći ovamo. Pogotovu što ta ‘majka’ danas podržava i štiti sve one kojima se u Hagu sudilo i još se sudi za ratne zločine, one koji su deset punih godina srpskom narodu nanosili najveće poraze i sramotu, i koji su, i po Srbiji, počinili tolike zločine“, rekao je Drašković.

SPO je pre tri i po godine, rekao je Drašković, podržao „zaokret“ Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića ka tome da je temelj državne strategije na Zapadu i u EU, kao i da je 2014. godine nastupio na izbornoj listi Vučića.

„Snažnije od ikog u vladi, podržavali smo bitku za Briselski sporazum, strateško opredeljenje premijera za istorijsko pomirenje i partnerstvo Srba i Bošnjaka, odlaske u Srebrenicu, sednicu Vlade Srbije u Sarajevu, veoma važnu posetu Tirani, snaženje saradnje sa NATO alijansom, humani odnos prema izbeglicama iz pakla Sirije… Sve je to doprinelo da Srbija, za dva dana, otvara i prva pregovaračka poglavlja o pridruživanju EU“, rekao je Drašković.

(Beta)

1 komentar
  1. marko

    Izuzetan pisac, Srbija bi bila mnogo srećnija da se nikada nije bavio politikom, politika i Vuk je tragikmika.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike