U trendu

DS: Izveštaj Centra centra savremene politike potvrdio nazadovanje institucija u Srbiji

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da četvrti godišnji „izveštaj iz senke“ Centra savremene politike o stanju demokratije u Srbiji donosi potvrdu da je stanje demokratskih institucija u Srbiji značajno nazadovalo u poslednjih godinu dana i bojazan da se Srbija zapravo udaljava od članstva u Evropskoj uniji.

Istraživači Centra analizirali su pet oblasti tokom poslednjih godinu dana i beležili sve bitnije promene i dogadjaje – izbore, parlament, upravljanje, civilno društvo i slobodu medija, piše DS u saopštenju.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS Nebojša Novaković izjavio je da su izbore pratile brojne kontroverze – „od promene zakonodavstva tokom kampanje, preko zloupotrebe javnih resursa i nejednake zastupljenosti u medijima, do proglašenja vanrednig stanja“ i činjenice da je Srpska napredna stranka (SNS) „zloupotrebila“ situaciju izazvanu pandemijom.

„Bojkot izbora na kojima gradjani ne mogu zaista i slobodno da biraju, bio je jedini logičan potez, jedini način da se ogoli stanje demokratije u Srbiji i da se (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću ne da legitimitet, što je i dovelo, kako se u izveštaju navodi, do presedana na izborima u Srbiji: do rekordno niske izlaznosti i Skupštine bez opozicije“, kazao je Novaković, prenela je DS.

Ocenjeno je da je Skupština Srbije „potpuno marginalizovana“, da su nezavisne institucije sve manje nezavisne i pod sve većim pritiskom, „baš kao i organizacije civilnog društva“.

„O medijskim slobodama u Srbiji dovoljno govori položaj Srbije na svetskoj rang-listi medijskih sloboda Reportera bez granica, gde se Srbija nalazi na 93. mestu, što predstavlja pad od čak 30 mesta za poslednjih sedam godina. Takođe, u izveštaju V-Dem Instituta Univerziteta u Getenburgu, o stanju demokratije u svetu, Srbija se našla na 139. mestu, kao najslabije ocenjena država na Zapadnom Balkanu“, dodaje se u saopštenju.

Novaković je naglasio da DS najviše zabrinjava pozicija Srbije u evrointegraciji, odnosno to što je pristupanje EU glavni spoljnopolitički prioritet vlasti „samo na papiru“, „jer se u realnosti fokusira na odnose sa drugim zemljama“.

„Godinu dana nemamo šefa pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU, a Savet koordinacionog tela za proces pristupanja EU se za pet godina sastao samo jednom, nisu otvarana nova pregovaračka poglavlja“, naveo je on.

„Srbija mora ozbiljnije da shvati neophodne reforme koje će nas dovesti bliže članstvu u EU i da svoju spoljnu politiku bazira, i na papiru i u praksi, samo na jednom stubu spoljne politike – EU“, kazao je Novaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.