U trendu

Dušan Janjić: Moguće je da na severu Kosova dođe do barikada i oružanih sukoba

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da je najava Srpske liste da će organizovati opštenarodni ustanak, posledica postojanja bezbednosnog vakuuma na severu Kosova i odsustvo dijaloga oko povratka Srba u kosovske institucije.

Janjić je agenciji Beta kazao da briselski i ohridski sporazumi između Beograda i Prištine nemaju bezbednosni paket i da „ne podrazumevaju saradnju vojski i policija“ na razmeni bezbednosnih podataka.

„Postojanje bezbednosnog vakuuma i odsustvo dijaloga oko povratka Srba u kosovske institucije može da bude okidač za nove demonstracije, a zatim i barikade, pa čak i oružane sukobe“, ocenio je Janjić.

Po njegovim rečima, krizu na Kosovu stvara „konflikt menadžment“.

„Sada prisustvujemo repeticiji svih slabosti dosadašnjih politika koje je povlačio konflikt menadžment s obe strane. Međunarodni posrednici su više puta insistirali da se eliminišu uzroci sukoba i da se pređe na razgovor o normalizaciji odnosa. Međutim, evropske birokrate nisu ozbiljno shvatile izlazak Srba iz kosovskih institucija“, kazao je Janjić.

Dodao je da je Vlada Kosova iskoristila izlazak Srba iz institucija, za jačanje kosovske države na severu, a Srpska lista je za to vreme izgubila autoritet u narodu.

„Dogovor između Beograda i Prištine o povratku Srba u institucije nije se nikada dogodio. Vlada Kosova je izabrala u ministarstvima Srbe koji ne pripadaju Srpskoj listi i organizovala je lokalne skupštine na severu bez Srba, raspisala je i konkurse za sudije i policajce. Sve je to uticalo na promenu etničke strukture jer se sada, na primer, Bošnjak nalazi na čelu Severne Mitrovice, a Albanac vodi Zubin Potok, što je apsurdno“, objasnio je Janjić.

Srpska lista je, dodao je, postavljala maksimalističke zahteve poput formiranja Zajednice srpskih opština, „što nije prihvatano“.

„Razgovori o implementaciji evropskog sporazuma zakazani za 4. juli u Briselu, izgledaće kao pokušaj da se pređe s jedne na drugu zgradu bez merdevina. Ceo projekat o normalizaciji odnosa može da propadne zbog bezbednosnog vakuma. S normalizacijom odnosa Srpska lista bi bila potpuni politički gubitnik i sada s pretnjom o opštenarodnom ustanku zbog tablica, pokušavaju da pokažu svoje postojanje“, ocenio je Janjić i naglasio da je dogovor o korišćenju KM tablica oročen na godinu dana, do 21. novembra ove godine, pod uslovom da Srbija ne izdaje nove tablice.

Janjić je istakao da bi pod hitno morala da se izvrši demilitarizacija severa Kosova, da se razoružaju parapolicijske snage i da se kosovske specijalne jedinice svedu na najmanju moguću meru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar