U trendu

Dva nerešena slučaja već decenijama stoje na putu odnosima SAD i Srbije

Odnose Srbije i SAD, uz kosovski problem i relacije sa Rusijom, već decenijama opterećuju nerešeni slučajevi ubistva braće Bitići pre 20 godina i paljenje ambasade SAD u Beogradu 2008, za koje u četvrtak počinje suđenje petorici policijskih generala, piše Blic.

Policijski generali Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zoran Rašković i Bojan Marković, optuženi su za teško delo protiv opšte sigurnosti kada su 2008, neposredno posle mitinga „Kosovo je Srbija“, zapaljene ambasade SAD, Nemačke i Hrvatske.

List navodi da će se na pripremnom ročištu utvrditi koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasniti op krivici. Posle toga, sud će zakazati početak suđenja, koje će biti javno i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

Iako detalji potvrđene optužnice do sada nisu saopšteni, mediji su tada objavili da iz nje proizlazi da generali, koji su tada bili na čelnim mestima u MUP-u Srbije, nisu postupili po šifrovanoj depeši Direkcije policije i Planu obezbeđenja javnog skupa, koji je sačinila Uprava za grad Beograd 21. februara 2008, piše Blic.

List navodi i da je slučaj Bitići tema gotovo svakog sastanka srpskih i američkih zvaničnika.

Prenose i saopštenje ambasade SAD u Beogradu, povodom 20 godina od ubistva braće Bitići, da „vlada SAD ponovo poziva srpsku vladu da reši ovaj slučaj“.

„Njihove smrti su nešto što se ne može i neće zaboravti. Postizanje pravde oko braće Bitići ostaje prioritet u našem bilateralnom odnosu sa Srbijom“, kaže se u tekstu, prenosi Blic.

Slučaj braće Bitići nalazi se u Tužilaštvu za ratne zločine i, prema zvaničnim podacima, za pomaganje u ubistvu suđeno je pripadnicima Žandarmerije Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, ali su oni i pravosnažno oslobođeni odgovornosti 2013. godine.

List podseća da je Skupština Srbije usvojila u februaru ugovor sa SAD o izručenju optuženih koji ima retroaktivno dejstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.