U trendu

Dveri podržale kampanju Jedna je majka: Popravljanje uslova u porodilištima da bude prioritet

Pokret Dveri podržao je danas kampanju „Jedna je majka“, navodeći da popravljanje uslova u porodilištima, olakšavanje materinstva i briga države o porodici u svakom aspektu i borba protiv nasilja i za opštu humanizaciju društva, treba da budu prioriteti državne politike.

„Negativan prirodni priraštaj najveći je problem Srbije. U poslednjih 10 godina izgubili smo više od pola miliona stanovnika. Stope nataliteta i fertiliteta naglo opadaju, a žene koje se odluče za materinstvo, po sopstvenim svedočenjima, prolaze kroz katastrofalan tretman u toku i nakon trudnoće“, saopštile su Dveri.

U saopštenju Dveri su dodale da veliki broj trudnica trudnoće vode u privatnoj zdravstvenoj praksi uz ogromne, često i nepotrebne troškove, dok se porodilje žale pre svega na nehuman tretman u samim porodilištima, lošu higijenu i ishranu, akušersko nasilje, vređanje i izostanak podrške nakon porođaja, uključujući i patronažu koja često završava u privatnoj praksi.

„Ugrožena su osnovna prava žena u ovom najosetljivijem periodu života zbog čega se veliki broj njih više ne odlučuje da ponovo ostane u drugom stanju“, kazali su iz Dveri.

Dveri su istakle da je neophodna izgradnja Nacionalnog centra za natalitet, ali i preusmeravanje budžetskih sredstava na izgradnju novih i rekonstrukciju i poboljšanje stanja u svim postojećim porodilištima u Srbiji.

Dodaju da je potrebna humanizacija porodilišta i smanjenje troškova održavanja trudnoće, podizanje svesti o pravima ženama u toku i nakon trudnoće, zabrana otpuštanja trudnica i porodilja sa posla, kvalitetnija ishrana i bolja higijena u porodilištima i ukidanje bilo koje vrste akušerskog nasilja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.