U trendu

Dveri traže da nedelja bude neradan dan i u privatnom sektoru

Pokret Dveri pozvao je danas premijerku Anu Brnabić da razmotri inicijativu po kojoj bi nedelja postala neradan dan i u privatnom sektoru.

Dveri su u otvorenom pismu premijerki ocenile da je uvođenje neradne nedelje „neophodno kako bi porodica imala jedan dan za sebe koji bi proveli zajedno i u harmoniji“.

„Radnička prava u Srbiji su ugrožena i neretko se dešava da su radnici na različite načine uslovljeni i ucenjeni za posao, te o neradnoj nedelji niko i ne razmišlja. Nijednu vlast nije interesovalo da nedelju uredi kao neradan dan, odnosno da ograniči rad svima onima čija delatnost nije u javnom interesu ili u službi zaštite zdravlja“, navele su Dveri.

Podsetivši da je neradna nedelja praksa u mnogim zemljama EU, i da ni u Crnoj Gori prodavnice ne rade nedeljom, Dveri su ocenile da bi uvođenje neradne nedelje podiglo produktivnost u situaciji kada je manjak radnika već uveliko problem ne samo u trgovini već i u proizvodnji.

„Srbija se danas suočava se demografskim problemima, godišnje umre 100.000 ljudi više nego što se rodi, a 100.000 mladih i najvitalnijih ode u emigraciju, tako da rad nedeljom predstavlja ogroman problem“, dodale su Dveri u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.