U trendu

Dveri traže preusmeravanje budžetskih sredstva u obnovu porodilišta i podsticanje nataliteta

Pokret Dveri predao je danas preporuku Pokrajinskoj vladi o preusmeravanju budžetskih sredstava u obnovu porodilišta u Vojvodini i izgradnju Nacionalnog centra za natalitet.

Predsednica Pokrajinskog odbora Dveri Ivana Stojanović upozorila je da je zbog loših demografskih pokazatelja Vojvodina između prošlogodišnjeg i popisa 2011. godine, „izgubila gradove veličine Sombora, Kikinde, Šida i Vrbasa“.

„Katastrofalna demografska situacija u Srbiji, gde smo u odnosu na popis iz 2011. godine izgubili više od pola miliona stanovnika, samo prošle godine grad veličine Kikinde od 50.000 stanovnika, a Vojvodina skoro 180.000, ukazuje da je stanje više nego alarmantno“, navela je Stojanović a prenele su Dveri.

Pokret je u preporuci pozvao Pokrajinsku vladu da uputi zahtev Ministarstvu finansija da se planirana sredstva za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona i Centra za nacionalne izložbe preusmere na izgradnju Centra za natalitet i na dalje podizanje kapaciteta i uslova u porodilištima u Vojvodini.

Apelovali su i na preusmeravanje sredstava na programe za unapređenje reproduktivnih kapaciteta stanovništva i odgajanja dece.

Dveri su zatražile da u pokrajinskom budžetu za 2024. godinu budu planirana sredstva za obnovu porodilišta, podizanje kadrovskih kapaciteta u porodilištima, za ishranu trudnica, za postporođajnu negu i pomoć za sve porodilje u Vojvodini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.