Dveri u akciji Jedna je majka traže obnovu postojećih i izgradnju novih porodilišta

Pokret Dveri predstavio je danas u Skupštini Srbije kampanju „Jedna je majka“, kojom se od Vlade Srbije traži da obnovi postojeća i izgradi nova porodilišta.

Predstavnici Dveri su novinarima rekli da od Vlade Srbije traže da rebalansom budžeta obezbedi sredstva za to, umesto što planira gradnju Nacionalnog stadiona i Centra za izložbe.

Lider Dveri Boško Obradović najavio je zvanični početak kampanje za 14. april, uoči Svetskog dana porodice, 15. aprila.

Kazao je da u porodilištima postoje brojni problemi, od ishrane pa do „akušerskog nasilja“ te da, kako je ocenio, stanje nije ni blzu onakvog kakvo bi trebalo da bude.

Prema njegovim rečima, Dveri su zato pokrenule kampanju u čijem središtu su  majka i dete.

Ponovio je i stav Dveri da je Srbiji, umesto nacionalnog stadiona potreban Nacionalni centar za natalitet, te dodao da nije bitno da li će taj centar biti u Beogradu ili u drugom gradu.

Kazao je da će Dveri tražiti i od lokalnih samouprava da kroz rebalanse budžeta obezbede sredstva za renoviranje, izgradnju i rad lokalnih porodilišta i za sve ostalo što im je potrebno.

Založio se da u sklopu akcije za podizanje Spomenika majci bude ustanovljen Dan porodice.

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković je kazala da je stanje u porodilištima alarmantno, kakvi su i demografski podaci u Srbiji.

Dodala je da je „frapantno loš odnos prema porodiljama“, te naglasila da se Dveri zalažu da to bude promenjeno.

Obradović, Kerković i poslanica Radmila Vasić su predstavili preporuke Dveri Vladi Srbije.

Tim preporukama se traži da se u rebalansu budžeta, bez novog zaduživanja, sredstva Ministarstva finansija od 65 miliona evra preusmere Ministarstvu zdravlja za izgradnju i obnovu porodilišta u Srbiji.

Traže i da se planiranih 850 miliona dinara za izgradnju Nacionalnog stadiona i Centra za specijalne izložbe u budućim budžetima usmere na izgradnju Centra za natalitet i podizanje kapaciteta u srpskim porodilištima.

Ta sredstava, smatraju Dveri, treba da budu usmerena i na programe unapređenja reproduktivnih kapaciteta stanovništva i odgajanja dece.
     

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.