U trendu

Dveri: Vlada da povuče odluku o učešću vojske u borbenoj grupi Helbrok EU

Pokret Dveri zatražio je danas da Vlada Srbije povuče odluku o učešću pripadnika vojske u borbenoj grupi „Helbrok“, u misiji EU.

Dveri su u saopštenju navele da „insistiraju na momentalnom obustavljanju“ dalje procedure o učešću Vojske Srbije u toj, kako tvrde, ofanzivnoj misiji EU.

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je predlog vlade kojim se predviđa da broj pripadnika vojske u međunarodnim misijama sa sadašnjih 700 bude povećan na 800.

Povećanje se odnosi na učešće u borbenim grupama EU za upravljanje krizom, za šta bi bio upotrebljen jedan vod Vojne policije, sa pratećim oficirima i logistikom.

Poslanik Dveri Borko Puškić je naveo da vlast time planira da van bezbednosne politike UN pošalje kontigent vojnika koji bi u okviru borbene grupe „Helbrok“, „pod patronatom EU, a samim tim i NATO“ sprovodio vojne aktivnosti van granica Srbije.

On navodi da se to planira dok se na Kosovu koja je pod kontrolom misije EU – Euleks, sprovodi nasilje nad civilima, „slično onom koje je trpelo rusko jezično stanovništvo“ u Donbasu od 2014. godine.

Prema njegovim rečima očigledno da vlast u Srbiji, u nameri dokazivanja „snishodljive privrženosti zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU“ zaboravlja spoljnopolitičke principe i stav većine građana.

„Činjenica je da države učesnice ove borbene grupe, koju predvodi Grčka, jesu pripadnici vojski Bugarske, Kipra, Rumunije, ali i Ukrajine“, naveo je on.

Kako je ocenio u saopštenju, prisustvo Ukrajine izaziva ozbiljne sumnje u pogledu narušavanja domaće vojne doktrine zasnovane na neutralnosti.

„Nesmotrenost, neinformisanost…ili pak promena spoljnopolitičkog kursa za koju vlast nema odobrenje  kako institucija tako ni građan Srbije, može naneti nesagledive i dugoročne posledice po nacionalnu bezbednost, ali i poziciji Srbije na međunarodnoj političkoj sceni“, dodao je poslanik Dveri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.