U trendu

Dveri: Vučić dao pristanak priključivanju Kosova SE i drugim institucijama

Pokret Dveri ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić direktno omogućio svojim pristankom da se Srbija više ne protivi ulasku Kosova u Savet Evrope i da Kosovo kao nezavisna država uđe u međunarodne institucije.

„Dok Vučić novom zaoštrenom retorikom protiv Kvinte i EU pokušava da spasi sunovrat svog rejtinga proizveden više nego jasnim pristankom na secesiju Kosova i Metohije, od sutra započinje proces primene ‘francusko-nemačkog’ sporazuma kojim Srbija priznaje nezavisnost svoje pokrajine“, rekli su iz Dveri u saopštenju.

Ocenili su da je Vučićeva argumentacija da ulazak Kosova u Savet Evrope ne može da se spreči samo pokušaj izbegavanja odgovornosti za kršenje Ustava i predsedničke zakletve.

Poručili su da su Srbi na severu Kosova za 10 godina vlasti Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije „zahvaljujući Vučićevim pregovorima i raznim briselskim sporazumima“ izgubili brojne institucije države Srbije, policiju i civilnu zaštitu, sudstvo i tužilaštvo, kao i telekomunikacije i energetiku.

„Ovo je očigledno tek početak i prva negativna posledica protivustavnog delovanja i kapitulacije predsednika Srbije po pitanju Kosova i Metohije. Zato ponavljamo zahtev za njegovu hitnu ostavku i raspisivanje izbora na svim nivoima u cilju poništavanja svih dosadašnjih antiustavnih briselskih sporazuma“, piše u saopštenju Dveri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.