U trendu

Dvoje novinara nije ušlo na prijem BIA, Vučić otkazao učešće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je danas učešće na obeležavanju Dana BIA jer dvoje novinara, iz KRIK- a i Politike, nisu dana mogli da uđu na taj prijem.

Zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, otkazao je učešće na obeležavanju Dana BIA, iako je njegov dolazak bio najavljen još juče.

Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju.

„Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja“, navodi se u saopštenju Pres službe Predsednika.

Dodaje se da transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti.

Dvoje novinara, Vesna Radojević iz KRIK-a i Dušan Telesković iz Politike su na Tviteru napisali da nišu pušteni na prijem, jer za to, kako su naveli, ne postoje bezbednosni uslovi.

Telesković je na svom Tviter profilu napisao da je obavešten da nema „bezbednosnih uslova“ da izveštava sa svečane akademije povodom Dana BIA, te da ceni potez Vučća da ne ode na taj prijem.

Kasnije je napisao: „Bez obzira što cenim postupak Vučića, očekujem objašnjenje koje to „bezbednosne uslove“ ne ispunjavam, ko je radio procenu i kada“.

I redakcija KRIK-a je, u međuvremenu, zatražila od BIA objašnjenje zbog cega je njihovoj novinarki Vesni Radojević bilo zabranjeno da prisustvuje obeležavanju Dana BIA.

Ta redakcija saopštava da su sinoć sa zvaničnog mejla poslati zahtevi za akreditacije za dve novinarke te redakcije, među kojima i za Radojević.

Druga novinarka KRIK-a, Milica Vojinović je, kako kažu, ušla na događaj, dok je Vesni Radojević saopšteno da ne može da mu prisustvuje jer ne „postoje bezbednosni uslovi“.

Tvrde da je Radojević insistirala da joj objasne šta to znači, a osoba zadužena za izdavanje akreditacija, koja nije želela da se predstavi, ju je pozvala da se udalji, kao i da joj je rečeno da će dobiti pismeno obrazloženje ove odluke na mejl, koje, kažu, nije stiglo.

Prethodno je Vesna Radojević na Tviteru napisala da je „obezbeđenje nije pustilo na prijem jer ne postoje bezbednosni uslovi da uđe“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.