U trendu

Edvard Džozef: Autoritarizam je noćna mora Srbije

Profesor na američkom univerzitetu „Džon Hopkins“ i stručnjak za Balkan Evdard Džozef kazao je da je autoritarizam noćna mora Srbije i da pokret „Jedan od pet miliona“ sugeriše duboko nezadovoljstvo smerom u kome zemlja ide, gubitkom prava i brigama zbog autoritarne vladavine.

„Autoritarizam je noćna mora – ranjivi ste kada god zvaničnik zaključi da ste nekakva pretnja. Napredak tehnologije, prepoznavanje lica, kontrola podataka olakšaće vladama da love „neprijatelje“. Biće gore nego u Rankovićevim danima“, ocenio je Džozef u intervjuu za nedeljnik NIN.

On je rekao da se Srbija ponaša kao da je status kvo za pitanje Kosova prihvatljiv, kao i da joj je glavni cilj da Kosovu pravi probleme sprečavajući ga da se učlani u medjunarodne organizacije. Džozef je to ocenio kao „klasičan balkanski inat ili ‘neka komšiji crkne krava'“.

„Srbija svako opozvano priznanje nezavisnosti predstavlja kao veliku pobedu. Ali šta tim ‘pobedama’ dobija? Hoće li se Kosovo ‘predati’, odustati od nezavisnosti i ponovo pridružiti Srbiji? Odustati od drugih suštinskih aspekata nezavisnosti? Teško“, rekao je Džozef.

On je rekao da je nejasna uloga izaslanika američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela i dodao da očekuje da se dijalog Beograda i Prištine nastavi.

Džozef je ocenio da je francuski veto na otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bio „potpuno neodgovoran“, kao i da je opaska predsednika Francuske Emanuela Makrona o NATO-u „potpuno licemerno i farsično“.

„Makron kaže da Evropa više ne može da računa na NATO, koji je u komi, i da više ne može da računa na SAD“, rekao je Džozef.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.