U trendu

Episkop bački Irinej: Dijalog o Kosovu ne sme da bude monolog vlasti

Episkop bački Irinej izjavo je da dijalog o Kosovu i Metohiji ne sme da bude „monolog vlasti“ jer bi se time ideja razgovora svela na poslušno klimanje glavom.

„Time bi i naša vlast sa nivoa slobodno izabranih predstavnika naroda i odanih službenika srpske države bila srozana na nivo običnog partitokratskog i jednoumnog režima“, naveo je episkop bački za „Večernje novosti“ reagujući na izjavu potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović da očekuje da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića pre početka razgovora o Kosovu.

Zorana Mihajlović je 17. septembra saopštila da očekuje da SPC bude dobar partner, kao i da je „Srbiji potrebna nova politika koja za cilj ima bolji život sunarodnika na Kosovu, politiku zaštite naše kulturne i verske baštine, očuvanje ekonomskih interesa i pomirenja sa albanskim narodom. Prethodno je patrijarh SPC Irinej izjavio da veruje da Vučić o Kosovu i Metohiji misli što i crkva i narod.

Episkop je naveo da je Zorana Mihajlović izvršila javni pritisak na poglavara SPC i na sve u Crkvi kako se slučajno ne bi usudili da misle svojom glavom, pogotovo kako se ne bi drznuli da o Kosovu i Metohiji i njegovoj organskoj, neraskidivoj vezi sa svim ostalim krajevima „naše otadžbine“ misle onako kako je o tome SPC mislila u toku čitave svoje istorije, što automatski znači i srpski narod u njegovom istorijskom trajanju.

„Ako iko treba da zna šta na ovu temu veruje, misli i oseća SPC, što će reći većina srpskog naroda koja se deklariše kao njeni vernici, onda je to valjda patrijarh srpski“, rekao je episkop bački Irinej.

On je upitao kakav je to „pritisak“ kada se javno izrazi uverenje da predsednik zastupa stavove onih koji su mu poklonili poverenje na izborima, a ne „stavove ‘dobroželatelja’ (čitaj: tutora i mentora) iz senke“.

„I kakav je to stav i odnos prema samome predsedniku Vučiću? Zar se može polaziti od pretpostavke da njegov poziv na svenarodni dijalog o otvorenoj rani ugroženog i okupiranog KiM i o mogućnostima isceljenja te rane unapred znači želju da on svima nametne nekakvu svoju dijagnozu i terapiju, a da ga mišljenje sopstvenog naroda u suštini ne zanima? Ko ima pravo da Vučiću unapred imputira politički i moralni makijavelizam“, naveo je episkop bački.

Episkop bački Irinej je kazao da patrijarh nije šef države, niti je politička ličnost u dnevnopolitičkom smislu, ali kao poglavar SPC, samim tim i duhovni otac nacije, ima ne samo pravo, nego i svetu, neprikosnovenu obavezu da govori upravo tako kako govori.

„On ima pravo i dužnost da očinski savet da svakom pravoslavnom verniku, pa i Vučiću, koji i ne krije da mu je do tog saveta stalo, te u dijalogu očekuje na prvom mestu odziv i stavove SPC, a potom SANU i svih odgovornih institucija i pojedinaca“, napisao je episkop bački.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar