U trendu

EPuS: Srbija daleko od sveta kojem je stremila 5. oktobra 2000. godine

Evropski pokret u Srbiji ocenio je danas da je Srbija, dvadeset godina nakon demokratskih promena od petog oktobra, daleko od sveta kome je stremila kada mu se i simbolično i formalno vratila prijemom u Ujedinjene nacije.

„Duboko podeljena na one koji slede politiku vlasti i one koji su protiv nje, bez mogućnosti demokratskog dijaloga u jednostranačkom parlamentu i na strogo kontrolisanoj medijskoj sceni, Srbija je sve udaljenija od liberalnog demokratskog uredjenja. Ugroženi su vladavina prava, sloboda govora i izražavanja, institucije sistema su zarobljene, a spoljna politika nejasna“, ocenio je taj pokret u saopštenju.

Dodaje se da su odnosi sa susedima opterećeni nerešenim bilateralnim sporovima a da su izjave pojedinih zvaničnika uznemirujuće, jer podsećaju na retoriku za koju se verovalo da je doživela krah 5. oktobra 2000. godine.

„Ni danas nema saglasnosti o tome šta se dogodilo tog 5. oktobra. Tada poraženi su postali pobednici, a najveći gubitnici su i dalje gradjani Srbije. Srbija se vrti u začaranom krugu, s nejasnim stavovima o nedvosmislenim vednostima. Ocenjuju nas kao izbornu autokratiju, od koje smo upravo pre 20 godina hteli da se oslobodimo. Oficijelna, proevropska retorika ne znači mnogo, jer iza nje ne stoje, i u praksi se ne primenjuju evropske vrednosti“, dodaje se.

Evropski pokret podseća da su gradjani pre 20 godina bili okupljeni oko zgrade parlamenta i Radio-televizije Srbije, kao dva simbola demokratije u demokratskim društvima, a da je danas u parlamentu praktično jedna partija a gradjani i dalje moraju da se bore za pravo na pravovremeno i istinito informisanje i pravo na različito mišljenje.

„Oko 650.000 mladih, od tog 5. oktobra 2000, više nije u Srbiji. Iz zemlje odlaze zbog političkog klijentelizma u zapošljavanju i napredovanju, velike korupcije, niskog nivoa vladavine prava, lošeg kvaliteta zdravstva i prosvete“, smatra taj pokret i dodaje da je Srbija danas jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, sa najvećim socijalnim razlikama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar