U trendu

Erdogan i Vučić potpisali deklaraciju o osnivajnmju Visokog političkog saveta za saradnju

Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan potpisali su danas u Beogradu zajedničku deklaraciju o osnivanju Visokog političkog saveta za saradnju Srbije i Turske, a predstavnici dve vlade više sporazuma o saradnji.

Srbija i Turska potpisale su više medjudržavnih sporazuma u oblasti ekonomije, trgovine i investicija, medju kojima je proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini iz 2009. koje su potpisali ministri trgovine Srbije i Turske Rasim Ljajić i Nihat Zajbekči.

Proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini omogućiće Srbiji bescarinski izvoz suncokreta i govedjeg mesa.

Ministar Ljajić i potpredsednik turske vlade Fikri Išik potpisali su memorandum o saradnji vlada na restauraciji hamama u tvrdjavi Golubački grad.

Sporazume o saradnji potpisali su i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i Turske Vejsel Eroglu u oblasti šumarstva i voda.

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka gradjevine Zorana Mihajlović potpisala je sa ministrom Mehmetom Ozhasekijem sporazum o saradnji u urbanizmu.

Potpisani su i pismo o namerama o jačanju saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, program saradnje u oblasti obrazovanja, memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu, kao i parnog kupatila u Beogradu. 

Potpisano je i pismo o namerama u oblasti energetike.

Predsednik Srbije izjavio je da su regionalna stabilnost i mir od najvišeg interesa za Srbiju i Tursku.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Beogradu rekao da je su razgovarali o regionalnoj stabilnosti, a posebno o Bosni i Hercegovini.

„Ponovio sam princepijalan stav o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH i Republike Srpske kao entiteta unutar nje“, kazao je Vučić.

On je dodao da je preneo kolegi želju Srbije da gradi dobre odnose sa Bošnjacima i da veruje u podršku Turske.

Erdogan:Želimo trgovinsku razmenu od pet milijardi dolara

Turski predsednik Režep Tajip Erdogan izjavio je danas u Beogradu da je potrebno uvećati trgovinsku razmenu Turske i Srbije, pošto ona sada nije na zadovoljavajućem nivou.

„Obim trgovine nije na nivou koji želimo – 800 miliona dolara, do kraja godine možda milijardu dolara“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da želi da ta razmena dostigne tri do pet milijardi dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.