Erdogan pozvao na borbu protiv islamofobije poput one protiv antisemitizma

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas, u govoru na otvaranju sastanka vodeće panislamske organizacije u Istanbulu, na istu borbu protiv islamofobije kao što je bila borba protiv antisemitizma posle holokausta.

„Kao što se borilo protiv antisemitizma posle katastrofe holokausta čovečanstvo treba istom odlučnošću da se bori protiv mržnje prema islamu koja je u porastu“, rekao je Erdogan.

On je govorio na početku sastanka Organizacije islamske saradnje sazvanog posle napada na dve džamije na Novom Zelandu.
U napadu u Krajstčerču na Novom Zelandu koji je počinio desničarski ekstremista tokom molitve petkom ubijeno je najmanje 50 ljudi.
Erdogan je oštro osudio taj napad i u njemu video znak rasta islamofobije u zapadnim zemljama i optužio medije da potpiruju mržnju prema islamu.

„Jasno je da smo suočeni sa neprijateljstvom prema islamu i mržnjom prema muslimanima. Ta pretnja je postala problem sa kojim treba da se bave bezbednosne snage, vodje i obični gradjani“, rekao je danas Erdogan u svom govoru.

On je rekao da neonacističke grupe treba da se tretiraju isto kao terorističke grupe, isto kao grupa Islamska država.

Erdogan je rekao i da solidarnost koju je Novi Zeland pokazao sa muslimanima posle napada na džamije treba da posluži kao primer za vodje u celom svetu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike