U trendu

Eskobar: Ima napretka i razloga za optimizam u pregovorima Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je večeras da ima napretka u pregovorima Beograda i Prištine i razloga za optimizam.

Posle današnjeg trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, u jeku krize na severu Kosova, Eskobar je televeziji N1 rekao da „postoje elementi za optimizam“ i da treba naći „rešenje za čitav region, a ne samo za Srbiju i Kosovo“.

„Želim da kažem da nam je potrebno ne samo rešenje ove sadašnje krize, treba nam održivo rešenje u kontekstu regionalne situacije. Želimo da ovu krizu pretvorimo u priliku ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za ceo region“, kazao je Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Povodom najave Srbije da će zatražiti povratak 1.000 pripadnika beznednosnih snaga na Kosovo, Eskobar je ponovio stav koji je juče izneo, da SAD „kategorički odbacuju“ takvu mogućnost.

„Ne treba da militarizujemo ovu krizu. Ovo nije trenutak da se koristi vojska, ovo je trenutak da se koristi diplomatija, dijalog i kompromis, kao i mašta, da zamislimo šta donosi budućnost regiona“, naveo je Eskobar.

Dodao je da njegova jučerašnja izjava da „Kosovo ima bezbednosne garancije SAD“ nije pretnja Srbiji, već da te garancije „važe i za Srbe u Severnoj Mitrovici“.

„Nećemo dozvoliti da neko sa Kosova ugrozi Srbiju, i nećemo da preti bezbednosti i stabilnosti na severu Kosova“, rekao je Eskobar televiziji N1.

Gostujući na RTS, Eskobar je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) pravna obaveza dogovorena između Srbije, Kosova i EU, da „niko ne može jednostrano da se povuče iz toga“ i dodao da će „biti formirana“.

On je kazao da je zabrinutost kosovskih Srba, sa kojima se sastao tokom ovonedeljne posete Kosovu, „legitimna i u mnogim slučajevima opravdana“ i dodao da se oni „osećaju izolovano“.

„Apsolutno pritiskamo Prištinu po tom pitanju. To je još jedan razlog zašto verujem da je ZSO dobra ne samo u kontekstu bilateralnih odnosa, nego i odnosa etničkih Srba i etničkih Albanaca na Kosovu“, dodao je.

Eskobar je za RTS rekao i da SAD „ne preuzimaju vodeću ulogu“ u pregovorima Srbije i Kosova jer su oni „većinom tehnički i potrebni su za pridruživanje EU“, ali je dodao da „preuzimaju inicijativu u primeni pitanja kao što su ZSO i dogovor o slobodnoj trgovini“.

„Mi smo aktivan partner, ali dugoročno rešenje je šira evropska integracija za ceo region. Ja ne tražim rešenje za političare koji su deo pregovora, već za mlade ljude koji svakog dana napuštaju region, njima je to rešenje hitno potrebno“, kazao je Eskobar.

Eskobar je televiziji N1 rekao da SAD očekuju da barikade, koje su lokalni Srbi postavili na putevima na severu Kosova, „treba da uklone oni koji su ih postavili“.

„Mi želimo da radimo sa srpskom zajednicom na severu Kosova, kako bismo ispunili njihove zahteve. Postoji način da se ide napred, kao što postoji razlog zašto su stavili barikade i zašto će ih ukloniti. Takođe, Srbi bi trebalo da se vrate u zajedničke institucije, jer su tamo potrebni. Mislim da će se u bliskoj budućnosti to i desiti“, kazao je Eskobar.

Naveo je da nije postavljen nikakav rok za uklanjanje barikada i povratak Srba u kosovske institucije, ali je dodao da očekuje da se to desi „u bliskoj budućnosti, odnosno za nekoliko dana“.

Američki diplomata je rekao i da vidi „zajedničku ekonomsku budućnost“ Srbije i Kosova u EU, koja će omogućiti mladima, građanima da ostanu u svojim zemljama.

„Ako razmislite o onome što se dešava danas, mislim na Berlinski proces, Otvoreni Balkan i sve regionalne mogućnosti, to će rešiti ovu krizu i to će stvoriti veće prilike za region. Bolja će vam biti budućnost u integracijama, nego kroz razdvajanje. Zahvaljujući prilikama koje pruža zajedničko tržište, postaćete najbrže rastući region u Evropi“, kazao je Eskobar.

On je rekao i da je upoznat sa problemima sa kojima se suočavaju profesionalni novinari u Srbiji i dodao da su „napadi na novinare i pretnje novinarima neprihvatljivi u bilo kojoj demokratiji“.

„Ako neka zemlja želi da pokaže svoj demokratski potencijal i svoje vrednosti, mora da štiti novinare“, naveo je Eskobar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar