U trendu

Evroposlanici ocenili da nema napretka Srbije u pristupnim pregovorima sa EU

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su danas EU da preispita obim finansijske pomoći koju pruža Srbiji, ako ona nastavi da podržava antidemokratske režime.

Istovremeno Evropsku komisiju pozivaju da obezbedi da svi Unijini rashodi budu potpuno u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU.

U izveštaju koji je usvojio Spoljnopolitički odbor Parlamenta (AFET) evroposlanici su naveli da pristupni pregovori EU sa Srbijom treba da napreduju samo ako se ta zemlje uskladi sa sankcijama EU Rusiji i ako Srbija napravi značajan napredak u reformama koje se tiču EU.

Evroposlanici su naveli da pristupni proces Srbije treba da bude određen napretkom u vladavini prava i osnovnih prava, funkcionisanjem demokratskih institucija, posvećenošću deljenju evropskih prava i vrednosti i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta, u tom kontekstu evroposlanici ističu značaj usklađivanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (CFSP), posebno u vezi agresije Rusije na Ukrajinu.

Evroposlanici su naveli da se od Izveštaja Evropske komisije o Srbiji iz 2020. ocene o stanju u 33 pregovaračka poglavlja nisu popravile i da u Izveštaju za 2022. ni u jednom poglavlju nije ostvaren „dobar napredak“.

U izveštaju se podseća da je EU glavni politički i ekonomski partner i najveći donator Srbije i izražava zabrinutost zbog nedavnog pada podrške članstvu Srbije u EU u javnosti.

Ocenjuje se da je to posledica dugogodišnje anti-EU/proruske političke retorike koja je široko rasprostranjena zbog medija kontrolisanih od strane vlade, kao i vladinih zvaničnika, ali i zbog neuspeha zvaničnika da se suoče i pomire sa prošlošću Srbije.

U izveštaju se pohvaljuju mere koje je Srbija preduzela da ojača nezavisnost pravosuđa i poveća transparentnost i efikasnost institucija vladavine prava.

Ukazuje se i na dobru saradnju EU sa Srbijom na planu upravljanja neregularnim migracijama.

U borbi protiv korupcije evroposlanici vide napredak ali ukazuju da su potrebni vidljiviji napori i politička volja da se postignu značajniji rezultati, posebno kod teškog i organizovanog kriminala.

Kada je reč o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, to je prioritet i preduslov za pristupanje i Srbije i Kosova EU i evroposlanici pozivaju obe strane da pokažu liderstvo i budu spremne za neophodne odluke koje vode napretku.

Oni traže od Srbije i Kosova da se angažuju u dijalogu u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum zasnovan na principu uzajamnog priznavanja u skladu sa međunarodnim pravom i bez odlaganja.

Izvestilac za Srbiju Vladmir Bilčik rekao je da izveštaj sadrži niz kritika i istovremeno podržava put Srbije u EU na koji su se njeni lideri obavezali posle izbora 2022.

„Da bi napredovala, Srbija mora da se uskladi sa EU u spoljnim odnosima, nastavi reforme i normalizuje odnose sa Prištinom, Ako Beograd to postigne, biće to zajednički evropski uspeh“, istakao je Bilčik.

O izveštaju će Evropski parlament glasati na plenarnoj sednici u maju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar