Evropska komisija: Srbija treba da ubrza reforme u pravosudju, slobodi izražavanja

Srbija treba da ubrza reforme u oblastima nezavisnosti i odgovornosti pravosudja, slobode izražavanja, sprečavanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala, navodi se u izveštaju Evropske komisije o stanju poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

U non-pejper dokumentu u koji je agencija Beta imala uvid navodi se da je „Srbija ostvarila napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama u nekim oblastima dok je u drugima u ozbiljnom zaostatku“.

„U nekim oblastima su rezultati vidljivi dok u drugima još nisu opipljivi. Srbija treba da ubrza reforme u oblastima nezavisnosti i odgovornosti pravosudja, slobode izražavanja, sprečavanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala“, navodi se u izveštaju iz novembra 2019.

Navedeno je da je u slučaju poglavlja 23 proces ustavne reforme koja treba da ojača nezavisnost i odgovornost sudstva stavljena na čekanje i da iako je inicijativa u skupštinu stigla pre godinu dana još nije bilo glasanja.

„Važno je da se taj proces nastavi na transparentan i inkluzivan način što je pre moguće, izmedju ostalog i pripremanjem potrebnih zakona“, navodi EK.

Kako se navodi u izveštaju, okvir za primenu zakona o nadležnosti državnih organa, čiji cilj je efikasnija borba protiv korupcije, uglavnom već postoji. Usvajanjem novog zakona o borbi protiv korupcije u maju 2019. povećane su dužnosti Agencije za borbu protiv korupcije i njen pristup informacijama.

U pogledu osnovnih prava, navodi EK, radna grupa za stvaranje nacrta medijske strategije ponovo se sastala u septembru i u oktobru završila pravljenje nacrta.

„Sveukupno, otkako je premijerka (Ana Brnabić) u proleće 2018. ponovo pokrenula proces, on je bio inkluzivan i transparentan; medijska udruženja su, medjutim, navela da raniji nacrt poslat Komisiji u maju 2019. nije bio dogovoren na radnoj grupi“, piše u izveštaju.

Takodje, izražena je ozbiljna zabrinutost zbog pretnji i nasilja prema novinarima kao i zbog toga što ukupno okruženje ne pogoduje slobodi izražavanja.

Navodi se da je nastavljeno renoviranje zatvora u sklopu strategije smanjenja broja zatvorenika, da je počela primena zakona o ličnim podacima i besplatnoj pravnoj pomoći.

S druge strane, zakoni o zaštitniku gradjana, protiv diskriminacije, rodnoj ravnopravnosti i maloletnim počiniocima krivičnih dela uveliko zaostaju.

U pogledu poglavlja 24, napredak je ostvaren na polju upravljanja granicama i migracijama, što uključuje procedure za davanje azila, borbe protiv sajberkriminala, krijumčarenja ljudi i pranja novca, kao i saradnje u borbi protiv droge, kontroli naoružanja i pravosudnoj saradnji.

Kako se navodi, rezultat toga bi trebalo da bude uspešnija borba protiv organizovanog kriminala kao i aktivniji pristup finansijskim istragama i zaplenama sredstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.