U trendu

Evropski parlament usvojio rezolucije o Srbiji, Kosovu, Albaniji i Severnoj Makedoniji

Evropski parlament (EP) je danas usvojio rezoluciju o napretku Srbije na evropskom putu.
Za usvajanje rezolucije, koja sadrži ključne poruke iz izveštaja poslanika EP Vladimira Bilčika o Srbiji, glasalo je 538 poslanika, protiv je bilo 69, a uzdržanih 79.

Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, sačinio je izveštaj za prethodne dve godine na osnovu Izveštaja Evropske komisije o Srbiji iz novembra 2020. godine.

U usvojenoj rezoluciji EP upozorava da su normalizacija odnosa Srbije i Kosova i istinsko poštovanje osnovnih prava ključni za odredjivanje brzine pregovora o članstvu sa EU.

Evroposlanici izražavaju zabrinutost zbog funkcionisanja parlamenta Srbije, u kojem nema opozicije, i legitimiteta tog tela koji osporavaju opozicione stranke.

Rezolucijom se ponavlja značaj uskladjivanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, pošto Srbija trenutno ima najnižu stopu uskladjenosti u regionu.

Poslanici EP pozdravljaju napredak koji je Srbija postigla u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije i ohrabruju njenu vladu da nastavi sa strukturnim reformama u toj oblasti, navosi se na sajtu EP.

Evropski parlament je danas ubedljivom većinom usvojio i izveštaje, odnosno rezolucije o Kosovu, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Za usvajanje rezolucije o Albaniji glasao je 581 poslanik, a 61 protiv, a o Severnoj Makedoniji 558 za i 70 protiv.

Najmanju podršku evroposlanika dobila je rezolucija o Kosovu, na osnovu izveštaja Viole Fon Kramon, za koju je glasao 471 poslanik, uz 109 glasova protiv i 104 uzdržana.

U rezoluciji o Kosovu, poslanici pozivaju vlade Srbije i Kosova da se uzdrže od bilo kojeg poteza koji bi mogao da naruši poverenje izmedju dve strane. Ukazujući da pet članica Unije nije priznalo Kosovo, poslanici ponovo pozivaju te države da to učine, uz ocenu da je nezavisnost Kosova nepovratna.

Priznavanje Kosova od članica koje to još nisu učinile, Grčke, Kipra, Malte, Rumunije i Španije, doprinelo bi normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, „učvrstilo bi i konsolidovalo stabilnost u regionu, i olakšalo integraciju obe države u EU“, navodi se u rezoluciji EP.

Evroposlanici takodje pozivaju Savet EU da hitno uvede bezvizni režim za gradjane Kosova.

U rezoluciji o Albaniji EP pozdravlja jasnu stratešku orijentaciju i posvećenost te zemlje evropskim integracijama i poziva na zvaničan početak pristupnih pregovora bez daljeg odlaganja, nakon što je Tirana u potpunosti ispunila uslove koje je postavio Evropski savet.

Evroposlanici ističu da će parlamentarni izbori 25. aprila biti ključni za konsolidaciju i obnovu demokratskih procesa u Albaniji, uz upozorenje da su slobodni i pošteni izbori od suštinskog značaja za proces evropskih integracija.

U rezoluciji o Severnoj Makedoniji poslanici navode da je ta zemlja ostvarila konzistentan napredak i da održava stabilnu brzinu u sprovodjenju reformi.

Zbog toga EP poziva EU da što pre održi prvu medjuvladinu konferenciju sa Severnom Makedonijom, koja predstavlja formalni početak pregovora o članstvu.

Poslanici žale zbog manjka razumevanja izmedju Bugarske i Severne Makedonije oko otvorenih bilateralnih pitanja i ohrabruju obe zemlje da postignu kompromis oko akcionog plana o konkretnim merama za rešavanje spora.

U rezoluciji EP ukazuje i da nisu primenjene ranije preporuke u vezi s diskriminacijom makedonskih gradjana koji javno izražavaju svoj bugarski identitet.

Poslanici u sve četiri rezolucije naglašavaju značaj jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.