U trendu

Evropski pokret u Srbiji organizuje niz manifestacija povodom Dana Evrope

Povodom Dana Evrope, 9. maja, Evropski pokret u Srbiji (EPuS) organizovaće niz manifestacija – debatu o izazovima s kojima se suočava EU, premijernu projekciju francuskog filma „Limijer“, kao i tradicionalne ulične akcije i diskusije širom zemlje, saopšteno je danas.

Serija dogadjaja koje EPuS organizuje u saradnji s Medjunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji počeće u sredu, 9. maja, tradicionalnom uličnom akcijom na beogradskom Trgu Republike, od 12 do 15 časova. Štand će u 12 časova posetiti predsednik EPuS-a Mihailo Crnobrnja, generalna sekretarka pokreta Suzana Grubješić, kao i članovi Izvršnog odbora koji će razgovarati s gradjanima, navodi se u saopštenju.

Na beogradskom Cvetnom trgu u sredu uveče biće održano filmsko veče na otvorenom – premijerna projekcija u 20 časova francuskog filma „Limijer“ Tjerija Fremoa.

U četvrtak, 10. maja, EPuS će u prostorijama EU info centra organizovati debatu o aktuelnim izazovima Evropske unije, na kojoj će govoriti Crnobrnja, zamenik predsednika i potpredsednik EPuS-a Duško Lopandić i Vladimir Medjak, profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević, prodekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Miloš Erić i Srdjan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Debatu će voditi predsednica Foruma za medjunarodne odnose EPuS-a Jelica Minić i novinarka Ljubica Gojgić, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, EPuS će Dan Evrope obeležiti i širom Srbije – u Subotici, Lazarevcu i Leskovcu organizovaće ulične akcije i radionice, a obeležavanje će biti nastavljeno u maju i junu stručnim debatama o EU u Smederevu, Subotici i Beogradu, razgovorima s mladima i evropskim časovima u Tehničkoj školi u Vlasotincu.

Lajtmotiv ovogodišnjih dogadjaja povodom Dana Evrope biće „Poruke za Evropu“ koje pozivaju gradjane na širi dijalog o Evropi i sa Evropom, uoči samita EU – Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji, na kojem će dominantne biti teme povezanosti EU s regionom i povezanosti unutar samog regiona, dodaje EPuS.

Dan Evrope obeležava se u Evropi 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. godine i na deklaraciju iz 1950. godine tadašnjeg francuskog ministra spoljnih poslova Robera Šumana koji je najavio projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji se vremenom razvio u Evropsku zajednicu, odnosno današnju Evropsku uniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.