U trendu

Fabrici: Prirodno da Zapadni Balkan bude u EU

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je „prirodno“ da Zapadni Balkan bude u Evropi i da to predstavlja geopolitičko ulaganje ne samo u smislu bezbednosti već i prosperiteta i političkih odnosa.

On je na medjuparlamentarnoj konferenciji „Idejom EU do mira i razvoja“ u Domu Narodne skupštine Srbije rekao da je Strategija za proširenje EU ka Zapadnom Balkanu usmerena na regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i unapredjenje tih odnosa.

Govoreći o vojnoj neutralnost Srbije Fabrici je rekao da ulazak u EU ne znači pristup NATO, te da postoje članice EU koje nisu deo te alijanse i da mu je drago da NATO priznaje vojnu neutralnost Srbije.

Kako je dodao, važno je da Srbija i NATO imaju snažnu i dobru saradnju.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Ali rekao je da alijansa i EU imaju važnu ulogu na Zapadnom Balkanu i da mu je jasno da Evropa ne može da bude potpuna bez potpune integracije Balkana.

On je kazao da veliki doprinos stabilnosti na Balkanu daje Srbija.

„Stabilnost na Balkanu je ključ za stabilnost u Evropi i vidimo da tu veliku ulogu i doprinos daje Srbija“, rekao je Paolo.

Zamenik predsednika Komiteta za medjunarodne poslove Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije Sergej Kisljak govoreći o odnosima EU, NATO i Rusije rekao je da su u veoma „razočaravajućem stanju“ i „zabrinjavajući“.

On je kazao da se ne poštuju principi koji su dogovoreni sa zapadnim zemljama kada je završen Hladni rat, o tome da se neće širiti na Istok i dalje od granica zapadne Nemačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar