U trendu

FHP: Krivična prijava zbog zločina u Ilijašu 1992. godine

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneo krivičnu prijavu za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene tokom 1992. godine nad nesrpskim civilnim stanovništvom u opštini Ilijaš, u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kako se navodi, prijavu su Fond i Udruženje porodica nestalih opštine Ilijaš podneli 17. maja protiv bivšeg predsednika takozvane Srpske opštine Ilijaš i njenog kriznog štaba Ratka Adžića, penzionisanog nastavnika Filološke gimnazije u Beogradu, kao i protiv više bivših pripadnika snaga bezbednosti, koji su delovali pod kontrolom Kriznog štaba, a danas žive u Srbiji.

U krivičnoj prijavi je identifikovano još oko 45 osoba osumnjičenih za ubistva, prisilne nestanke, pljačke i zlostavljanje nesrpskih civila iz Ilijaša, čije trenutno prebivalište nije poznato.

Fond je naveo da su Krivičnom prijavom obuhvaćena ubistva i prisilni nestanci najmanje 67 civila izvršeni prilikom napada na sela u Ilijašu ili tokom zatočeništva u logorima.

„Posmrtni ostaci pojedinih žrtava pronadjeni su 1996. godine u dve masovne grobnice u opštini Ilijaš – Lješevo i Žerovanj, dok se preko 50 njih još uvek vode kao nestali“, poše u saopštenju.

Dodaje se da je krivičnom prijavom obuhvaćeno i razaranje velikog broja istorijskih i verskih lokaliteta u Ilijašu, uključujući župnu crkvu u Taračinom Dolu i 21 muslimanski verski spomenik, uključujući džamiju u Starom Ilijašu, džamiju u Misoči, mekteb u Bioči i džamiju u Srednjem.

Uz krivičnu prijavu, Fond je dostavio više od 50 dokaza, medju kojima su izjave preživelih i očevidaca, zvanična dokumenta  Srpske opštine Ilijaš i njenog kriznog štaba, svedočenje Ratka Adžića pred Haškim tribunalom, kao i drugi dokazni predmeti koje je prikupio Hag, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.