U trendu

Gajić: Predložene promene Ustava zacementiraće uticaj izvršne vlasti na pravosudje

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić ocenio je da će sudije i tužioci prema predloženim ustavnim amandmanima i posle referenduma ostati „samo službenici vlasti“.

Gajić je za televiziju Insajder, taj stav obrazložio time što u Srbiji tradicionalno ne postoje institucije, već, kako je naveo postoji samo izvršna vlast i sva rešenja su partijska, prenela je danas Narodna stranka.

„Gradjani nemaju pojma o čemu bi trebalo da se izjasne (na referendumu zakazanom za 16. januar), jer su gotovo svi mediji na organizovan način dopustili gromoglasnu tišinu, kako oni sa nacionalnim frekvencijama, tako i takozvani slobodni mediji“, rekao je on.

Naveo je da, prema nekim istraživanjima, više od 50 odsto ljudi nema pojma da se dogadjaju ustavne promene a kamoli šta je tema.

Gajić je dodao da bi gradjani na referendumu trebalo da glasaju protiv predloženih promena Ustava Srbije, jer je njihov cilj, kako je ocenio, da zacementiraju uticaj izvršne vlasti na pravosudje.

Skupština Narodne stranke je 26. decembra, jednoglasno donela odluku da se ta stranka protivi promenama Ustava Srbije u oblasti pravosudja, a koje je usvojila Skupština Srbije 30. novembra, „jer nisu u interesu države i gradjana“.

„Stručna javnost je gotovo jednoglasno mišljenja da predložene promene Ustava ne bi doprinele nezavisnosti pravosudja“, dodala je ta stranka u saopštenju.

Narodna stranka je navela i da je uverena da bi, u političkoj realnosti, za kratko vreme sudovi i javna tužilaštva bili stavljeni pod apsolutnu kontrolu vladajuće stranke, zato što se ovim promenama Ustava, olakšava i pojednostavljuje politički uticaj na sudije i tužioce.

U saopštenju je navedeno da vlast nije obezbedila javnu raspravu i da gradjani nisu informisani o predloženim promenama Ustava.

„Promene Ustava je usvojio nelegitimni saziv parlamenta, nakon nelegitimnog i netransparentnog postupka donošenja akta o promeni Ustava Srbije“, dodala je Narodna stranka.

Ukazano je da nije obezbedjena ni delotvorna kontrola procesa glasanja na referendumu o potvrdjivanju akta.

„Imajući u vidu da je potvrdjivanje promene Ustava na referendumu izraz suverenosti gradjana, kao i da političke stranke ne učestvuju neposredno na referendumu, Narodna stranka poziva gradjane da slobodno i po svojoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.