U trendu

Goran Čengić da dobije ulicu u Sarajevu

Pojedini sportisti aktivno su učestvovali i učestvuju u raspirivanju nacionalističckih strasti, ali je među sportistima bilo i primera izrazite humanosti i ljudskosti, o kojima se u medijima u regionu uglavnom ne govori, rečeno je na tribini nakon projekcije dokumentarnog filma „Znam šta je ofsajd“ u Zagrebu.

Autorka filma, sarajevska novinarka Arijana Saračević Helać kazala je da se zajedno sa novosadskim kolegom Darkom Šperom odlučila da obradi temu o sportistima koji su u vremenu rata iz devedesetih godina prošlog veka svojim ponašanje pokazali da veze među ljudima, ako su zaista u pitanju ljudi, nikada ne mogu biti pokidane, bez obzira na rat.

Dodala je da su kroz film želeli da ispričaju i tragičnu priču o bivšem jugoslovenskom reprezentativcu u rukometu Goranu Čengiću iz Sarajeva, koga je tokom rata u naselju Grbavica ubio Veselin Vukotić zvani „Batko monstrum“, zato što je pokušao da odbrani svoga komšiju Bošnjaka.

„Sarajevo se nije odužilo Goranu Čengiću koji u svome gradu treba da dobije makar ulicu“, kazala je Arijana Saračević Helać.

Bivši fudbaler Ivan Ergić rekao je da fudbaleri, a i sportisti uopšte na prostoru bivše Jugoslavije, uglavnom ne žele da kritikuju nacionalizam, jer se plaše da ih ne tretiraju kao „izdajnike“.

Istoričar Dragan Markovina rekao je da se sport i danas zloupotrebljava u svrhe buđenja nacionalističkih strasti, zbog čega fudbalski stadioni često izgledaju kao poprišta bitke.

Producent filma Dinko Gruhonjić rekao je da se tim filmom želela istaći obaveza medija, a naročito javnih servisa u regionu, da konačno na pravi način počnu promovisati proces suočavanja s krvavom prošlošću.

„Posebno se to odnosi na javne servise, nekadašnje državne televizije, koje su najviše doprinele u ratnohuškačkoj propagandi. Vreme je da se barem pokušaju iskupiti za taj zločin“, rekao je Gruhonjić.

Dokumentarac „Znam šta je ofsajd“ je deo serijala filmova „Živeti zajedno“, koji govore o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije.

Serijal su podržali i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i nemački Forum ZFD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.