Haradinaj i Daka primili šeficu Evropske posmatračke misije za kosovske izbore

Odlazeći premijer i lider Alijanse budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i predsednica Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka sastali su se danas sa šeficom Posmatračke misije Evropske unije, poslanicom Evropskog parlamenta Violom von Kramon-Traubadel, koja će nadgledati izbore 6. oktobra na Kosovu. 

Posmatračka misije EU je došla na zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija o čemu je 3. septembra postignut administrativni sporazum između Kancelarije EU na Kosovu, Ministarstva spoljnih poslova i Centralne izborne komisije. 

Kako je napisao na fejsbuku, Haradinaj je informisao evropsku poslanicu o događajima na Kosovu i političkoj i demokratskoj zrelosti sa kojom Kosovo započinje ovaj izborni ciklus. 

„Razgovarali smo o značaju toga da izborni proces na Kosovu bude kredibilan i sa visokim standardima slobodnih i demokratskih izbora kojima smo zajednički posvećeni“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku. 

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka sastala se sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom von Kramon-Traubadel, koja je i šefica Misije posmatrača EU. 

Sastanku  Dake i šefice Misije posmatrača EU, kako je saopšteno iz CIK-a, prisustvovala i specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova. 

„Za CIK je nadgledanje izbora neophodno i od posebnog značaja, jer se na taj način povećava poverenje u izborni proces i zaključci posmatrača pomažu CIK-u da reše određena pitanja“, rekla je Daka. 
Šefica Misije posmatrača EU Viola von Kramon-Traubadel izjavila je da će ova misija nadgledati izborni proces na Kosovu, pre, tokom kao i nakon izbora. 

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu će se održati 6. oktobra. Na njima učestvuje 25 političkih entiteta, 20 stranaka, 4 koalicija i jedan nezavisan kandidat. 

Na ovim izborima pravo glasa ima 1.937.869 glasača, što je za 111.733 glasača više nego na lokalnim izborima 2017. 

Glasaće se u 895 glasačkih centara, na 2.547 glasačkih mesta.

Iz biračkog spiska su uklonjena imena 46.917 birača, koji su preminuli ili napustili kosovsko državljanstvo od lokalnih izbora 2017.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.