U trendu

Hil se sastao sa premeštenim tužiteljkama: Nezavisno pravosuđe ključno za napredak Srbije

Nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni su za napredak Srbije, a naročito za članstvo u EU, saopštila je ambasada SAD u Beogradu posle sastanka ambasadora Kristofera Hila sa dve premeštene tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva.

„Nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni su za napredak Srbije, a naročito za članstvo u EU. SAD u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni, poput Bojane Savović i Jasmine Paunović“, navela je ambasada SAD na Instagramu.

Uz tu poruku objavljena je zajednička fotografija Hila, Savović i Paunović.

Bojana Savović i Jasmina Paunović bile su zamenice tužioca u Višem javnom tužilaštvu koje su istraživale malverzacije u državnom preduzeću Elektroprivreda Srbije (EPS). Taj predmet im je oduzet pošto su premeštene iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u Odeljenje opšteg kriminala, do čega je došlo posle hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara.

Više javno tužilaštvo je navelo da su one premeštene u skladu sa redovnim godišnjim planom, dok su deo opozicije i pojedina strukovna udruženja ocenili da je reč o pritisku na nezavisne tužiteljke. Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva, demantovao je te optužbe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.