U trendu

Hodžaj: Konsusltativni sastanak bez dogovora

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj izjavio je da je današnji nastavak konsultativnog sastanka predstavnika rukovodstava parlamentarnih stranaka na Kosovu završen bez dogovora.

Na sastanku, koji je zakazao predsedavajući konstitutivne sednice Skupštine Kosova, najstariji poslanik iz Samoopredeljenja Adem Mikulovci, trebalo je da se nastave razgovori o izboru predsednika Skupštine Kosova.

Koalicija Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, kao koalicija sa najvećim brojem osvojenih mandata u Skupštini Kosova, ima pravo da predloži kandidata za predsednika Skupštine, a njen kandidat je Kadri Veselji.

U dosadašnjim izjavama pokret Samoopredeljenje suprotstavio se izboru Veseljija za predsednika kosovskog parlamenta i predlagao da koalicija okupljena oko DPK-a predloži drugog kandidata

Hodžaj je agenciji Beta rekao da poslanici koalicije okupljena oko DPK neće prisustvovati nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova, koja je zakazana za sutra, jer je, prema njegovoj oceni, Mikulovci tu sednicu zakazao bez konsultacija s predstavnicima te koalicije.

Generalni sekretar Skupštine Kosova Ismail Krasnići rekao je agenciji Beta da je sazivanje nastavka konstitutivne sednice legalno i legitimno, jer je reč o nastavku sednice koju je zakazao predsednik Kosova.

Današnjem sastanku prisustvovao je i predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je agenciji Beta rekao da Srpska lista neće biti kočnica za formiranje institucija Kosova i da neće da se meša u dogovore koje vode parlamentarne stranke kosovskih Albanaca.

Upitan da li će Srpska lista sutra prisustvovati konstitutivnoj sednici, on je rekao da još ne može da ogovori na to pitanje.

Današnji sastanak u zgradi Skupštine Kosova održan je u prisustvu brojnih novinara.

Predsedavajući sastanka Mikulovci, posle izjašnjavanja svih učesnika, rekao je da ostaje pri odluci da se sutra nastavi konstitutivna sednica Skupštine. To je bio njegov odgovor na zahteve dela učesnika sastanka da se sednica nastavi nekog drugog dana.

Pojedini učesnici današnjeg sastanka rekli su agenciji Beta da će sutrašnja sednica biti veoma kratka i ako bude imala kvorum, jer neće biti prisutni predlagači kandidata za predsednika, odnosno koalicije okupljena oko DPK-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.