U trendu

Hovenijer: Ometanje izbora na Severu naići će na oštru osudu međunarodne zajednice

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da će bilo kakvo ometanje sprovođenja izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, zastrašivanjem, pretnjom ili upotrebom nasilja, naići na oštru osudu međunarodne zajednice.

Hovenijer je dodao da, sa druge strane, od kosovske vlade očekuje da „bude osetljiva povodom briga svojih građana na severu Kosova tokom tog procesa“.

Poručio je da SAD zajedno sa partnerima pažljivo prate izborni proces, te da njihov stav ostaje nepromenjen.

„U skladu sa svojim zakonskim zahtevima, Kosovo će održati ponovljene izbore za gradonačelnika i opštine 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova u kojima su aktuelni gradonačelnici podneli ostavke 5. novembra 2022. godine“, rekao je Hovenijer medijima.

Ambasador SAD je pozitivno ocenio napore kosovskih izbornih zvaničnika da omoguće svim kandidatima da se registruju.

„Sve političke partije na Kosovu imale su priliku da učestvuju u demokratskom izbornom procesu. Podsticali smo kandidate iz svih političkih partija da učestvuju u ovom demokratskom procesu“, kazao je Hovenijer.

Dok međunarodni i prištinski zvaničnici ponavljaju da je reč o „demokratskom procesu“, zvanični Beograd predstojeće izbore na severu Kosova definiše kao „konačni sumrak demokratije i privida bilo kakve vladavine prava“, „težak dan za srpski narod“, odnosno dan „u kojem će i zvanično biti obeležena sramota Evrope i sveta“.

Na izborima koji će u nedelju biti održani u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, neće biti srpskih kandidata, iako Srbi čine većinsko stanovništvo u tim opštinama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.