U trendu

Hrvatska da pomaže ne da sapliće

Šefica tima za pregovore sa Evropskom unijom (EU) Tanja Miščević rekla je da su uslovi Hrvatske za nastavak evrointegracija Srbije pitanje za EU i Evropsku komisiju (EK) koje treba da vide kako naknadni uslovi Hrvatske mogu da se uklope u pregovarački proces.

„Članice EU i EK sada moraju medjusobno da pronadju odgovor kako da naknadne zahteve Hrvatske uklope u pregovarački proces ako nadju kompromis d im je tamo i mesto . Naše mišljenje je da su ovo pitanja bilateralnog odnosa dve države i da se mogu rešiti razgovorima Beograda i Zagreba“, rekla je Miščević za Blic.

Ona je dodala da pregovarački tim Srbije od država članica EU očekuje da prepoznaju naše napore koje je učinila Srbija na putu evropskih integracija i ocene ih u skladu sa onim što su pravni standardi na kojima se EU zasniva.

„Sva eventualno otvorena bilateralna pitanja koja nisu u direktnoj vezi sa standardima EU nastojaćemo da rešavamo na jedini mogući način, a to je direktnim bilateralnim razgovorima“, rekla je Miščević.

Ona je dodala i da ne vidi razlog da Poglavlja 23 i 24 ne budu otvorena do juna ove godine, jer su sve preporuke usvojene.

„Očekujem da nas upravo Hrvatska najbolje razume, jer je relativno skoro prošla kroz čitav ovaj proces. Očekujem i da bude zagovornik našeg bržeg procesa evropeizacije“, rekla je Miščević.

Prema njenim rečima i da će Poglavlja 5, 25 i 26, koja se odnose na javne nabavke, obrazovanje, kulturu i mlade i istraživanje i razvoj biti naredna poglavlja koja bi trebalo otvoriti, jer su potpuno spremna za taj proces.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.