U trendu

Hrvatska ugrozila regionalnu stabilnost

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Hrvatska preduzela niz koraka koji su „apsolutno ugrozili regionalnu stabilnost“, a da Srbija reaguje na konkretne izjave i postupke.

„Nemojte da lažete svoj narod, jer time izazivate nestabilnost“, poručio je Hrvatskoj Dačić na konferenciji za novinare.

On je rekao da Srbija ne izaziva regionalnu nestabilnost i da želi saradnju.

„Mi smo spremni da uložimo maksimalne napore za normalizaciju odnosa“, rekao je Dačić i ocenio da do normalizacije teško može doći dok traje predizborna kampanja u Hrvatskoj.

Dačić je izjavio i da pitanje brisanja preambule u Ustavu Srbije nije bilo tema nijednog razgovora u Evropskoj uniji.

Dačić je rekao da će tokom pregovora o članstvu i otvaranja i zatvaranja poglavlja Srbija dobijati odredjene zahteve koje mora da ispuni da bi postala članica EU, a koji su „vezani i za promenu odredjenih zakona, čak i Ustava“.

„To se ne odnosi na preambulu. Ako bude promene Ustava ona će biti kada bude sagledano šta sve u Ustavu treba da se menja i uopšte se ne odnosi na pitanje, kako to sad neko pojednostavljeno govori, da mi sad treba da ukinemo preambulu da bi se tako izbeglo pitanje Kosova. To uopšte nije bila tema nijednog razgovora u EU“, izjavio je Dačić.

Ministar je rekao da Srbija mora da održava kontakt i da razgovara sa svim zemljama koje nisu priznale Kosovo, jer „neke velike zemlje“ na svakih nekoliko meseci razgovaraju sa zvaničnicima tih država i vrše veliki pritisak na njih da promene svoju poziciju.

Najavljujući da će sledeće sedmice prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, na kojoj će biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da Priština želi da ukine te sednice o Kosovu, što podržava nekoliko zemalja, i da „otera misiju UN s Kosova“.

„Priština smatra da misija UN nema šta da traži na Kosovu. Mi smatramo da ta misija mora i dalje da bude prisutna, to je garant sprovodjenja rezolucije 1244, jer nove rezolucije o Kosovu nema“, rekao je Dačić.

Govoreći o nedavnoj poseti američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Srbiji i Kosovu, Dačić je ukazao da je veoma važno za Srbiju to što je prvi put visoki američki zvaničnik izrazio žaljenje zbog žrtava NATO bombardovanja 1999. godine i što je prvi put prištinskim vlastima jasno rečeno da će izgubiti podršku SAD ako ne bude formirana Zajednica srpskih opština.

Ministar spoljnih poslova izjavio je i da je povodom presude medjunarodnog suda Radovanu Karadžiću govorio o važnosti pravno-političkih posledica presude Haškog tribunala za Srbiju i da su sve druge teme stvar medjupartijskih borbi.

„U tom smislu je velika stvar za Srbiju što u presudi Radovanu Karadžiću i drugim presudama Haškog tribunala nigde nije ustanovljena činjenica da je Srbija bila deo udruženog zločinačkog poduhvata i da ne postoje osnovi da Srbija bude optužena za ratne zločine i etničko čišćenje niti za podsticanje na to“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Dačić je rekao da je to važno zato što je Srbija imala tužbu Hrvatske i zato što će „možda imati problema s BiH ponovo“, zato što se muslimanski političari pripremaju da obnove tužbu, kao i zbog najave predsednika Kosova Hašima Tačija da „i oni najavljuju da neke tužbe“.

Sve druge teme, kao što je podizanje spomenika bivšem predsedniku Slobodanu Miloševiću, predstavljaju, dodao je Dačić, deo unutrašnjih partijskih borbi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.