U trendu

„Bez stolice Kosova u UN male šanse za sporazum sa Srbijom“

Bivši američki diplomata i stručnjak za Balkan Džejms Huper smatra da bi konačan sporazum Kosova i Srbije u pozitivnom smislu trebao da promeni odnos Kosova sa SAD i EU, ali da su male šanse za postizanje dogovora bez stolice Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Huper je u interviju za Radio Slobodna Evropa ocenio i da SAD danas nisu ono što su bile krajem ’90-tih godina.

„Mislim da Vašington sigurno ima drugačiji pogled na ovo pitanje od Berlina i Londona. Zato narod Kosova treba dobro da shvati da Sjedinjene Države danas nisu Sjedinjene Države iz 1998-1999. ili 2000. Situacija se promenila“, kazao je Huper.

On je upozorio građane Kosova da razgovore o sporazumu sa Srbijom treba da procenjuju hladne glave, „jakim ali kontrolisanim nervima i bez emocija“.

„Dok je ovo projektovano kao rasprava o granicama, bilo da se radi o delimitalizaciji, korekciji ili podeli, ono što zaista jeste to je rasprava o sporazumu koji bi trebalo da promeni odnos Kosova sa SAD i Evropom, i to u pozitivnom smislu, da poboljša odnose. Ne radi se samo o odnosima Kosova i Srbije. Prema tome, zaista želim da pošaljem poruku da narod Kosova treba oprezno da razmisli o tome, jer se radi o budućim odnosima sa SAD i Evropom“, kazao je Huper.

On je rekao i da veruje da postoji veliki rizik da bi promena granice izmedju Kosova i Srbije mogla da utiče na Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju i da je zato važno da se na ovo pitanje gleda iz jedne šire perspektive.

Prema njegovim rečima, važno je da medjunarodna zajednica pokaže posvećenost rezultatu i onome o čemu se može postići dogovor.

„Možda dogovora i neće biti, ili dogovor će biti nešto manje od onoga oko čega ljudi brinu. Ali, za stabilnost regiona veoma je važno da medjunarodna zajednica na ovo pitanje gleda iz šire perspektive. Evropska unija i SAD trebaju da gledaju na ove razgovore kao na restabilizaciju Balkana. Situacija u Bosni nije stabilna u više aspekata i uvek postoji zabrinutost oko Makedonije“, rekao je Huper.

On je ocenio i da je veoma rizično za Kosovo, da kao mala država u nestabilnom regionu, ide ka budućnosti sa susedom kao što je neprijateljska Srbija.

„Ublažavanje tog neprijateljstva Srbije važno je za Kosovo. Zapamtite da je put kojim je krenulo Kosovo u regionu ispunjen rupama. Prema tome, Kosovu je uvek potreban dobar vozač“, ocenio je bivši američki diplomata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)