U trendu

Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova kritikovala Kurtija zbg izjave o Oliveru Ivanoviću

 Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova (YIHR KS) ocenila je danas kao „uznemirujuću“ izjavu premijera Kosova i Metohije Aljbina Kurtija da je ubijeni političar Oliver Ivanović radio za stabilnu budućnost i multietničko Kosovo.

Ta inicijativa je ocenila da institucionalni lideri ne bi trebalo da veličaju one  koji su bili u „sudskim postupcima za ratne zločine“.

„Iako sudski postupak protiv Olivera Ivanovića nije mogao biti okončan zbog njegove smrti i zbog toga nemamo pravosnažnu odluku o njegovoj krivici, ne treba zaboraviti da je Ivanović optužen za ratni zločin nad albanskim civilnim stanovništvom tokom rat na Kosovu. Ni političko delovanje Olivera Ivanovića u poslednjim godinama njegovog života ne poništava niti amnestira optužbe za ratne zločine nad albanskim civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu“, navela je inicijativa YIHR KS u saopštenju.

Oliver Ivanović je bio prvostepeno osudjen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv albanskog civilnog stanovništva, počinjenog 14. aprila 1999. godine u Mitrovici.

Odluku o krivici za ratne zločine protiv civilnog stanovništva donelo je 2016. godine veće međunarodnih sudija Odeljenja za teške zločine Osnovnog suda u Mitrovici.

Predmet je medjutim potom vraćen na ponovno sudjenje, ali je taj postupak ostao nezavršen jer je Ivanović ubijen 16. januara 2018. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar